Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Nepečený dort z piškotů a čokoládové pěny

4,2
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 150 minut
čas vaření Vaření: 15 minut

Nepečený dort z piškotů a čokoládové pěny - postup přípravy

Tento lahodný dezert se řadí do kategorie těch jednodušších, to však neznamená, že by nestál za pozornost pokročilejších domácích kuchařů. Díky lahodné čokoládové pěně a vrstvě šlehačky je totiž neodolatelný.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Připravte si kulatou dortovou formu s odnímatelnými bočnicemi o průměru 25 cm. Každý piškot namočte do mléka a vyskládejte je po obvodu formy a poté i po celé ploše dna. V případě potřeby piškoty rozdělte na menší části tak, abyste vytvořili souvislou vrstvu.

2. KROK

V kastrůlku rozehřejte máslo, a když začne vřít, vhoďte do něj 120 gramů hladké mouky. Za stálého míchání mouku v másle smažte, dokud nezezlátne, a poté přilijte 1 litr mléka. Pokračujte v míchání, dokud máslo v mléce nerozmícháte dohladka. Ve směsi by neměly zůstat žádné hrudky.

3. KROK

K osmažené mouce v hrnci vsypte cukr, přidejte vanilkovou esenci a na kostičky nalámanou tmavou čokoládu. Pokračujte v míchání, dokud nezískáte hladkou světle hnědou směs. Tu vlijte do formy na piškotový korpus a vše vložte do lednice na 1 hodinu vychladit a ztuhnout.

4. KROK

Když dort dostatečně ztuhne, vyšlehejte smetanu do pevné pěny a rozetřete ji po celém povrchu kakaové směsi v piškotovém korpusu. Povrch šlehačkové vrstvy urovnejte do hladké roviny a špachtlí v jejím povrchu vytvořte rýhování směrem do středu. Povrch dortu posypejte přes jemné sítko kakaovým práškem a vraťte dort zpátky do lednice na další 1 hodinu.

5. KROK

Vychlazený a ztuhlý dort už jen nakrájejte na porce a podávejte se šálkem voňavé kávy, čaje nebo kakaa.

6. KROK

Videopostup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů