Křehké košíčky s krémem a ovocem - postup přípravy
Jakákoliv domácí oslava či posezení s přáteli je vhodnou příležitostí k přípravě těchto nádherných a lahodných košíčků z křehkého těsta, plněných krémem ze šlehačky a mascarpone. Svůj recept s námi sdílela paní Věra Dufková.
Na těsto
Na náplň
Jako pokaždé, když pracujete s křehkým těstem, je zapotřebí konat rychle a nenechat tuk roztát, jinak se budou košíčky po upečení rozpadat, anebo budou naopak moc tuhé. Ke zpracování těsta je nejvhodnější kuchyňský robot. Pokud jej nemáte, můžete přísady promačkávat vidličkou nebo prosekávat nožem. Můžete pracovat i rukama, v tu chvíli ale musíte být opravdu rychlí, aby teplo vašich dlaní nezpůsobilo tání tuku.
Hladkou mouku smíchejte s moučkovým cukrem a přidejte ledově vychlazené máslo a sádlo, které pokrájejte na menší kousky. Přísady rychle propracujte, abyste získali drobenku. K ní poté vyklepněte vajíčko a pokračujte v rychlém hnětení, dokud těsto nebude držet pohromadě. Není nutné ani žádoucí ho poté zpracovávat déle. Těsto zabalte do fólie a vložte ho do lednice alespoň na 2 hodiny vychladit.
Předtím, než budete pokračovat v přípravě košíčků, zapněte troubu na 180 °C, aby se důkladně rozehřála. Poté vytáhněte těsto z lednice (pokud připravujete košíčků více, odkrojte z těsta jen část, s níž budete pracovat a zbytek nechte chladit v lednici), odebírejte z něho kousky, které vtlačte do formiček na košíčky a vyskládejte je vedle sebe na plech. Ten vložte do perfektně rozpálené trouby a nechte je péct asi 8 minut, dokud na okrajích nezačnou jemně růžovět. Dejte pozor, abyste je nepřepekli. Ještě horké košíčky opatrně vyklepněte z formiček a nechte je vychladnout.
Zatímco košíčky chladnou, vyklopte do mísy mascarpone a smetanu ke šlehání a vše vyšlehejte do pevného krému, který v průběhu šlehání podle chuti oslaďte moučkovým cukrem. Do hotového krému nakonec zašlehejte ztužovače šlehačky, směsí ihned naplňte zdobicí sáček a s pomocí ozdobné špičky ji vytlačte do košíčků.
Smetanový krém v košíčcích ozdobte ovocem podle své chuti a fantazie a buďto ihned podávejte, anebo je uložte do lednice, kde bez obtíží vydrží do druhého dne.