Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Univerzální krém

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 57 minut
čas vaření Vaření: 3 minuty

Univerzální krém - postup přípravy

Různé krémy jsou dnes nedílnou součástí jakýchkoliv dezertů, a to ať už se jedná o dorty, nebo jakékoliv zákusky. Ve většině případů se dá použít jeden druh krému. Pokud chcete vědět, jaký je ten nejlepší, podívejte se na náš recept na univerzální krém. S ním chybu stoprocentně neuděláte. To si buďte jisti.

Ingredience pro:
10 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Nejprve mléko a žloutky


Aby se vám univerzální krém povedl, je třeba použít nejenom správní ingredience, ale aplikovat i správný technologický postup. Základem je vyšlehat pomocí kuchyňského mixéru žloutky, ke kterým se následně přidá mléko, které postupně přiléváte. Vznikne poměrně jemná hmota, která by měla mít nadýchanou konzistenci a nažloutlý nádech.




Přidejte další ingredience


Když je základ na univerzální krém hotový, tak se můžete pustit také do přidávání dalších ingrediencí. Krém dejte do hrnce, začněte ho pomalu zahřívat a přidejte cukr. Za stálého míchání nechte cukr postupně rozpouštět. Míchání je také nezbytné proto, aby se krém nepřipaloval, nebo aby se v něm neobjevovaly nežádoucí hrudky.

Krátce provařte


Jakmile váš krém dosáhne bodu varu, tak ho udržujte a pozvolna vařte po dobu zhruba 3 minuty. Pozor na to, aby vám mléko takzvaně nevyběhlo. I při vaření nezapomínejte stále míchat. Když předepsaný čas uplyne, můžete vypnout sporák a to nejdůležitější je za vámi.

Nechte chladnout


Nyní stačí krém nechat pomalu při pokojové teplotě chladnout. A to přímo v hrnci, kde se vařil. Jakmile jeho teplota klesne, je možné přidat poslední ingredience v podobě rumu a také v podobě másla, které by mělo být povolené a mělo by být nakrájené na menší kousky. Díky tomu se v krému dobře rozpustí a rozmělní.
Na závěr vyšlehejte


Když je krém pokojové teploty a máslo je v něm, můžete vzít opět kuchyňský mixér a pustit se do šlehání. Díky tomu vytvoříte správnou pevnou a nadýchanou konzistenci. Když je krém hotovo, dejte ho ještě do lednice a potom ho lze použít v podstatě dle libosti, na jakýkoliv dezert, jehož součástí má být jemný krém.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů