Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Sádlové rohlíky

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 90 minut
čas vaření Vaření: 20 minut

Sádlové rohlíky - postup přípravy

Tyto rohlíky vypadají i chutnají přesně tak, jak od rohlíků očekáváte. Čerstvější ale v obchodě seženete jen velmi stěží a na druhý den, pokud zbudou, je rozdíl nepopsatelný. Zkuste osvědčený recept na sádlové rohlíky od paní Dagmar Kazdové.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Mléko s vodou smíchejte a ohřejte, aby byla směs vlažná, ale nikoliv horká. Trochu odeberte zvlášť do misky a rozmíchejte v ní lžičku cukru, 1 lžíci mouky a rozdrobte do směsi droždí. Dobře promíchejte a nechte v teple stát asi 10 až 15 minut, dokud se na hladině nezačne tvořit pěna.

2. KROK

Zbylou mouku smíchejte se solí, přidejte změklé sádlo, zbytek směsi mléka a vody a přilijte vzešlý kvásek. Vypracujte hladké a nelepivé těsto, které zformujte do koule, poprašte ji trochou mouky a v zakryté míse ji nechte kynout v teple asi 1 hodinu.

3. KROK

Vykynuté těsto propracujte, abyste z něj vytlačili vzduchové bubliny, rozdělte ho na 18 až 20 přibližně stejně velkých dílů a z každého zformujte kuličku. Tu vyválejte do pravidelného oválu a ten stočte z delší strany do tvaru rohlíku.

4. KROK

Vytvarované rohlíky vyskládejte na plech pokrytý pečicím papírem tak, aby mezi nimi zůstaly dostatečné mezery, protože během pečení ještě výrazně nakynou. Pokud chcete, vytvarujte je do obloučku, anebo je nechte rovné.

5. KROK

Na plechu rohlíky zakryjte utěrkou a nechte je ještě asi 15 minut nakynout. Před pečením potřete povrch rohlíků rozšlehaným vajíčkem a posypejte je hrubozrnnou solí a kmínem, anebo mákem. Troubu předehřejte na teplotu 230 °C a na její dno vložte žáruvzdorný kastrůlek s vodou. Rohlíky nechte upéct dozlatova. Po dopečení je nechte vychladnout na mřížce a poté je podávejte, anebo uložte tak, jak jste zvyklí.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů