2 smažená jídla z květáku - postup přípravy
Ať si výživoví specialisté křičí, jak chtějí, květák je zkrátka nejlepší smažený. Vyzkoušejte tyto dva bezkonkurenční recepty od paní Jaroslavy Slavíkové a uznejte sami.
Květákové placičky
Smažený květák v těstíčku
Květákové placičky
1. Květák rozeberte na růžičky a na pár minut ho vložte do hrnce s vroucí vodou. Nechte ho povařit, aby mírně změkl, a vytáhněte ho ven. Šťouchadlem na brambory rozmačkejte květák na kaši, přidejte k němu podle chuti sůl a pepř, jedno vajíčko a dle potřeby trochu strouhanky. Z přísad vypracujte soudržnou hmotu.
2. Připravte si talíř s hladkou moukou, druhý s rozšlehaným vajíčkem a třetí se strouhankou. V pánvi rozehřejte trochu rostlinného oleje. Z květákové hmoty odebírejte kousky o velikosti dlaně, formujte je do tvaru placiček a obalte je nejprve v mouce, pak ve vajíčku a nakonec ve strouhance. Placičky vložte do horkého oleje a nechte je na středním ohni smažit po obou stranách dozlatova.
3. Po dosmažení nechte placičky okapat na talířku vyloženém papírovými utěrkami a podávejte s bramborovými hranolky, kaší nebo s vařeným bramborem.
Smažený květák v těstíčku
1. Do misky vyklepněte vajíčko, přidejte trochu hladké mouky a špetku soli a vše prošlehejte dohladka. Přikápněte trochu mléka, abyste vytvořili hladké a polotekuté těstíčko.
2. Květák rozeberte na růžičky, které mírně osolte a opepřete. V pánvi rozehřejte vyšší vrstvu rostlinného oleje, každý kousek květáku obalte v připraveném těstíčku a ve strouhance, kterou podle potřeby trochu připlácněte rukou, a vložte jej do rozpáleného oleje. Květák smažte spíše zvolna, aby se stačil uvnitř propéct.
3. Po usmažení nechte květák okapat od přebytečného oleje v misce vyložené několika vrstvami papírových utěrek a podávejte spolu s vařeným či pečeným bramborem, bramborovou kaší nebo se smaženými hranolky.