Odpalované věnečky s vanilkovým krémem - postup přípravy
Pečivo z odpalovaného těsta je jedno z těch, před nimiž mívají domácí kuchařky respekt až strach. Ve skutečnosti jsou ale velmi snadné, strach se proto vyplatí překonat. Jakmile je jednou vyzkoušíte, třeba podle receptu od paní Pavly Uvírové, už nikdy se jich nebudete chtít vzdát.
Na odpalované těsto
K naplnění
Do hrnce nalijte vodu a přiveďte ji k varu. Přihoďte máslo a počkejte, dokud se nerozpustí. Poté přisypejte mouku a vařečkou bez ustání míchejte, dokud nevytvoříte homogenní těsto. Pokračujte v míchání směrem ode dna, dokud se těsto nezačne snadno odlepovat a nezíská jemně zlatavou barvu. V tu chvíli hrnec odstavte ze sporáku, těsto vyklopte do mísy a nechte ho úplně vychladnout.
Do zchladlého těsta postupně přidávejte po jednom vejci a pokaždé jej zcela zapracujte do směsi. Pokračujte, dokud nepřidáte všechna vejce a těsto nezíská jemnou a pastovitou konzistenci.
Připraveným těstem naplňte zdobicí sáček a z něho vymačkávejte dvoupatrové kroužky těsta na plech pokrytý pečicím papírem. Poté je vložte do trouby rozehřáté na teplotu 200 °C a pečte je asi 25 až 30 minut.
Zatímco se věnečky pečou, připravte si vanilkový krém. Část mléka nalijte do hrnku či misky a rozmíchejte v něm pudinkový prášek s cukrem dohladka. Zbylé mléko nalijte do hrnce a přiveďte jej k varu. Jakmile začne bublat, přilijte za stálého míchání rozmíchané pudinky a pokračujte ve vaření a míchání, dokud nezískáte velmi hustý pudink. V průběhu vaření do pudinku přidejte dva vaječné žloutky. Hotový pudink odstavte ze sporáku, vyklopte ho do misky, zakryjte fólií tak, aby ležela přímo na jeho hladině a nevytvořil se škraloup, a nechte pudink zcela vychladnout.
Máslo vyšlehejte do krémové konzistence a postupně k němu přidávejte vychladlý pudink. Šlehejte, dokud se obě přísady zcela nespojí a nakonec zapracujte dvě lžíce rumu. Hotovým krémem naplňte zdobicí sáček.
Upečené věnečky nechte mírně zchladnout a ostrým nožem je rozkrojte podélně napůl. Krém vytlačujte ze sáčku na spodní část věnečků. Pokud chcete, přidejte na něj jednu vrstvu šlehačky vyšlehané se ztužovačem. Naplněné věnečky přiklopte vrchní částí, posypejte moučkovým cukrem, případně je polijte cukrovou či čokoládovou polevou, nechte je vychladit a ztuhnout a podávejte.
Uvedené množství ingrediencí vystačí na přibližně 44 ks větrníků.