Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Dokonalá domácí zmrzlina

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 150 minut

Dokonalá domácí zmrzlina - postup přípravy

Jemná, krémová, voňavá a dokonale lahodná domácí zmrzlina. To je něco, po čem všichni toužíme, ale ne vždy se nám ji podaří vyrobit tak, jak bychom si představovali. My vám dnes představíme návod na výrobu zmrzliny, na kterou nepotřebujete ani předražené zmrzlinovače, které nám často vnucují obchody jako jedinou cestu k výrobě domácí zmrzliny. A dokonce do své dobroty nemusíte přidat ani jediné zrníčko cukru. Díky ovoci a smetaně bude zmrzlina dostatečně sladká a lahodná i bez dodatečného slazení. Pojďte se podívat, jak snadno si svou domácí jahodovou zmrzlinu připravíte.

Ingredience pro:
6 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Návod na přípravu:

Připravte si čistý mixér a vložte do něj umyté jahody bez stopky, smetanu i kondenzované mléko a mixujte po dobu tří až pěti minut, dokud nezískáte homogenní, vzdušnou a krémovou hmotu.




Jahody v receptu je možné samozřejmě nahradit jakýmkoliv jiným druhem ovoce. Obzvlášť chutné bývají zralé banány, maliny, broskve, případně exotické druhy, jako je mango, papája nebo dračí ovoce. Vše záleží jen na vaší chuti a možnostech.

Když je hmota dostatečně hladká (v ideálním případě by v ní neměly zůstat ani semínka) připravte si formu nebo misku vhodné velikosti a hmotu do ní z mixéru přelijte. Lžící ji jemně promíchejte a její povrch zakryjte pevnou potravinářskou fólií (tou, která se nelepí, ta by se totiž potrhala).

Takto připravenou hmotu vložíme na jednu hodinu do mrazáku. Po této hodině ji vytáhneme a důkladně ji metlou promícháme, abychom rozbili vznikající hrudky a zmražené kousky. Znovu přikryjte fólií a vraťte zmrzlinu do mrazáku na další hodinu. Tento postup pak opakujte ještě dvakrát, tentokrát po 40 minutách.

Díky tomu zmrzlina zůstane vláčná a měkká. Pokud byste hmotu během mražení pravidelně nepromíchávali, vytvořili byste jednu velkou a tuhou zmrzlou kostku, která by šla sotva oškrabávat. Tomu pravidelným mícháním předejdete. To je ostatně i funkce všech zmrzlinovačů, které hmotu během mražení automaticky míchají. Myslíme si ale, že tento ruční způsob je mnohem zábavnější a uspokojivější. 🙂

Přejeme vám při výrobě spoustu zábavy a dobrou chuť.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů