Nepečené řezy „Ledovec“ - postup přípravy
Pokud chcete rodině či hostům naservírovat originální dezert, ale zároveň si ušetřit práci s těstem, připravte neotřelé řezy „Ledovec“, na jejichž základ potřebujete jen dva druhy sušenek. V kombinaci s krémem a polevou bude výsledek přímo luxusní.
Na krém (1 sklenice = 250 ml)
Na vrstvy
Na polevu
Na krém rozmíchejte tři čtvrtě sklenice mléka, cukr, mouku, žloutky a vanilkový pudink. Dejte na kamna vařit zbytek mléka, a až bude horké, za stálého míchání do něho vlijte směs a míchejte, dokud vše nezhoustne. Pak nechte vychladnout. V míse rozšlehejte změklé máslo a postupně do něho zašlehávejte pudink, dokud nezískáte krásně hladký krém.
Formu o rozměrech 22×33 centimetrů vyložte pečicím papírem. Na její dno vyskládejte kakaové sušenky a na ně rozetřete polovinu krému. Pokračujte další vrstvou sušenek a zbytkem krému. Na něj pak vertikálně vyskládejte kulaté sušenky či piškoty (viz video). Vše dejte ztuhnout do lednice.
Do hrnce dejte máslo, cukr a vodu. Přiveďte směs k varu, poté ji odstavte a nechte trochu vychladnout. Když bude směs chladnější, ale stále teplá, přidejte 2 sklenice sušeného mléka a promíchejte. Hmotu rozdělte na dvě stejné části, do jedné z nich přidejte lžíci sušeného mléka a promíchejte. Do druhé dejte lžíci kakaa a promíchejte. Polevy střídavě lijte na dort, aby se vytvořil mramorový vzor. Poté dejte dezert na 2 hodiny vychladit do lednice.