Česneková omáčka se šafránem a uzeným masem - postup přípravy
Česnek a šafrán se navzájem prostě milují! Tato neobyčejná kombinace chutí, navíc ve společnosti uzeného masa, je bezkonkurenční. Jakmile ji jednou vyzkoušíte, třeba podle receptu od paní Petry Pospíchalové, budete tuto omáčku vařit už pořád a pořád – i přes čtyři generace.
Ingredience
Uzená žebra vložte do velkého hrnce, zalijte je vodou a přiveďte k varu. Jakmile začne voda bublat, nechte ji asi 5 minut a poté ji slijte. Žebra opláchněte pod studenou vodou, vraťte je zpátky do hrnce, zalijte je novou vodou, přidejte trochu soli a nechte je vařit doměkka.
Oloupejte cibuli a česnek. Dva stroužky česneku si nechte stranou a tři spolu s cibulí nasekejte nadrobno. V hrnci rozehřejte trochu rostlinného oleje s kouskem másla a osmahněte cibuli s česnekem, dokud nezačnou krásně vonět. Přisypejte špetku šafránu a tři lžíce hladké mouky. Zasmahněte cibulovou jíšku a zalijte ji vývarem z uzených žeber. Energicky míchejte, aby se jíška rozmíchala do hladké konzistence a nezůstaly v ní hrudky.
Obsah hrnce nechte asi 15 minut provařit, dochuťte omáčku prolisovaným česnekem a případně solí a pepřem. Pokud chcete, můžete ji také propasírovat přes sítko, abyste docílili hladší konzistence. Na závěr omáčku zjemněte kouskem másla a podávejte s obraným uzeným masem a houskovými knedlíky.