Slané buchtičky se smetanovým sýrem - postup přípravy
Do jednoduchého kynutého těsta můžete zabalit slanou sýrovou náplň a udělat z něj pomyslné buchtičky. Budou krásně nadýchané a jako svačina přímo vynikající.
Na těsto
Na náplň
Na potření
Dejte do misky cukr, droždí (pokud nemáte čerstvé, použijte 7 gramů sušeného), vlažné mléko a promíchejte. Nechte stát asi 10 minut, dokud se kvásek nerozjede. Do zadělávací mísy dejte mouku a sůl, přilijte kvásek, vodu a 70 mililitrů oleje. Zamíchejte a zpracujte těsto rukama.
Pak těsto vyklopte na vál, nalijte na něj zbytek oleje a zapracujte ho do něj. Těsto pak zpracovávejte, dokud nebude hladké a nelepivé. Poté ho rozdělte na 12 kusů, udělejte z nich bochánky a dejte je na olejem pomazaný vál. Poté každý bochánek pomašlujte olejem, přikryjte je a nechte 30 minut kynout.
Smetanový sýr, pokud není slaný, osolte a přidejte k němu vaječný bílek žloutek si schovejte na později. Z každého bochánku udělejte placku o tvaru úzkého obdélníku dlouhého 30 centimetrů, namažte ji smetanovým sýrem a srolujte na delší straně. Dejte pak tyto roládky na plech vymazaný olejem, přikryjte je a nechte 30 minut kynout.
Vezměte kolečko na pizzu a na plechu rozkrájejte rolky na asi 5 centimetrů dlouhé kusy. Rozšlehejte žloutek s mlékem a potřete jím vršek těsta. Můžete ho posypat sezamem, ale i hrubou solí nebo např. mákem. Vložte plech s buchtičkami do předem vyhřáté trouby na 200 °C a pečte je 25 minut.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.