Velikonoční jidáše - postup přípravy
Pokud chcete slavit Velikonoce tak, jak se sluší a patří, neměly by vám na Zelený čtvrtek na stole chybět jidáše s medem. Recept na ně nám poskytla paní Kateřina Kaštanová.
Ingredience
Do mísy dejte vlažné mléko, cukr a droždí a vymíchejte kvásek. Až se rozjede, přidejte rozpuštěné máslo, žloutky, sůl a mouku. Robotem nebo rukou vypracujte hladké a nelepivé těsto. Přikryjte ho a nechte hodinu kynout.
Těsto vyklopte na vál a rozdělte ho na několik kousků. Poté z nich vytvarujte válečky a ty smotejte. Měly by připomínat stočený provaz.
Připravené jidáše dejte na plech vyložený pečicím papírem. Rozšlehejte vejce, jidáše jím potřete a nechte je ještě 10 až 15 minut kynout. Poté vložte plech do předem vyhřáté trouby na 180 °C a pečte jidáše do zlatova. Ještě horké je potřete tekutým medem.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.