Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Domácí sádlo z trouby

4,2
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 180 minut

Domácí sádlo z trouby - postup přípravy

Pokud už jste někdy škvařili sádlo, možná s nelibostí vzpomínáte na umaštěnou kuchyni a drobné popáleniny od prskající tukové taveniny. Škvaření je holt někdy boj s nejasným vítězem. Co když vám ale povíme, že to jde i jinak a bez slz, potu a krve? Přinášíme vám návod, jak vyškvařit sádlo v troubě, přičemž vůbec nebude potřebovat ani vaše zásahy, jako je míchání, ani váš dohled. Všechno se udělá zkrátka samo.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Zapneme si troubu, aby se předehřála na 150 stupňů Celsia.




Připravíme si dostatečně velký kastrol, který se vejde do trouby, případně dost vysoký pekáč. Nalijeme do něho trochu vody, sádlo nakrájíme na pravidelné menší kostičky a vhodíme je do hrnce. Vložíme hrnec do předehřáté trouby (nezakrýváme ho pokličkou ani čímkoliv jiným) péct asi na tři hodiny. Není třeba sádlo během přípravy jakkoliv míchat nebo kontrolovat. Lepší je dvířka trouby vůbec neotvírat, abyste uvnitř neztráceli teplotu.

Zatímco se sádlo škvaří v troubě, připravte si zavařovací sklenice i s víčky. Důkladně je sterilizujte vroucí vodou, případně je vytřete pastou z trochy vody a jedlé sody. Nejlepší je použít obojí.

Po třech hodinách vyjměte hrnec z trouby a odeberte část hotového sádla a nalijte ho do sklenic. Zbylé škvarky pak můžete ještě nechat dopéct do barvy, kterou si od nich představujete. Pak sceďte i zbytek sádla do připravených nádob, které musejí být dokonale čisté a suché. Do uzavíratelných nádob nasypejte také škvarky a všechno dobře zavíčkujte. Sklenice nemusíte otáčet vzhůru nohama, chladnoucí sádlo je přirozeně uzavře.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů