Škubánky s mákem a škubánkové smaženky - postup přípravy
Mezi tradiční česká jídla patří bramborové škubánky sypané mákem, přičemž pokud vám zbyde těsto na ně, můžete ho během chvilky přetvořit ve vynikající smaženky. Svůj oblíbený recept na levný oběd či večeři nám poskytla paní Romana Važanská.
Na těsto
Dále
Na posyp
Na smaženky
Brambory oloupejte, nakrájejte na menší kusy a dejte je v osolené vodě vařit téměř doměkka. Pak z nich slijte většinu vody, zbytek ale nechte v hrnci. Poté brambory rozmačkejte a udělejte do hmoty díry obrácenou stranou vařečky. Zasypejte směs moukou a nechte ji pod poklicí asi 10 minut na mírném ohni dovařit. Pak vymíchejte hladké těsto.
Z těsta udělejte noky lžící namočenou v horkém sádle a dejte je na talíř. Posypejte je mákem smíchaným s moučkovým cukrem a polijte rozpuštěným máslem.
Pokud vám zbyde bramborové těsto, můžete z něj udělat smaženky. Rozšlehejte v misce nebo v hlubokém talíři vejce, z těsta udělejte placičky, namočte je ve vejci a pak obalte ve strouhance. Poté je usmažte na sádle z obou stran dozlatova.
Více autorčiných receptů najdete na jejích webových stránkách https://rubyrom.domaci-jidelnicek.cz.
Pokud máte svůj oblíbený rychlý recept, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Rychlé mňamky: Recepty do 15 minut.