Velikonoční růžičkové cruffiny - postup přípravy
Cruffin je pečivo na půli cesty mezi croissantem a muffinem. V tomto případě je tvarované do podoby nádherných růžiček zdobených sušeným ovocem a pistáciovými oříšky a skvěle se díky svému pestrému vzhledu hodí na sváteční stůl jako alternativa vánočky či mazance.
Ingredience
Na dohotovení
Do misky nalijte vlažné mléko, rozdrobte k němu droždí a dobře promíchejte. Přidejte vaječné bílky, rostlinný olej a vanilkový cukr a promíchejte dohladka. K výsledné směsi prosejte hladkou mouku smíchanou s půl lžičkou soli a zadělejte vláčné a nelepivé těsto, které zformujte do koule a nechte ho v zakryté míse asi 1 hodinu kynout.
Vykynuté těsto rozdělte na 8 stejně velkých dílů a z každého zformujte kuličku. Vyskládejte je do misky či na tácek a zakryjte je utěrkou, aby během práce nevysychaly.
Odeberte jednu kuličku těsta a rozválejte ji na tenký obdélníkový plát, který potřete máslem a posypejte kousky sušeného ovoce a ořechů. Použijte třeba světlé a tmavé rozinky, nakrájené sušené meruňky a nahrubo drcené pistácie. Plátek těsta stočte do roličky a spoj důkladně stiskněte, aby se nerozbaloval.
Roličku těsta rozkrojte nožem podélně napůl tak, aby na jednom konci zůstaly pruhy spojené. Řezem vzhůru stočte pruhy do jednoduchého pletence a ten smotejte do šneku. Tím vytvoříte ozdobnou růži. Stejným způsobem zpracujte i ostatní kuličky těsta.
Hotové růže vyskládejte na plech pokrytý pečicím papírem, jejich povrch potřete rozšlehanými žloutky a vložte je do trouby rozehřáté na teplotu 180 °C péct po dobu asi 30 minut, dokud na povrchu krásně nezezlátnou. Po dopečení nechte růžičky vychladnout a podávejte.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.