Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Máslový jablkový koláč se smetanovo-pudinkovou náplní

4,2
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 40 minut
čas vaření Vaření: 70 minut

Máslový jablkový koláč se smetanovo-pudinkovou náplní - postup přípravy

Doslova luxusní jablkový koláč můžete udělat z máslového těsta, mezi jehož dva pláty dáte smetanovou jablečnou náplň. Svůj oblíbený recept nám poskytla paní Jitka Kořánová.

Ingredience pro:
1 porce

Na těsto

Na náplň

Kuchařka
Kuchařka: Vít Lukáš
1. KROK

Do mísy dejte mouku, cukr, vejce, citronovou kůru, máslo a prášek do pečiva. Vypracujte hladké a hutné těsto. Zabalte ho do fólie a dejte na půl hodiny do lednice.

2. KROK

Rozinky namočte v troše rumu. Jablka oloupejte, rozkrojte na půl a zbavte jádřinců. Šťávu z citronu zřeďte s půl litrem studené vody a nalijte ji na jablka, aby nehnědla.

3. KROK

Z půlky těsta vyválejte placku o velikosti vašeho plechu a dejte ji na máslem vymazaný plech, použít lze i pečicí papír. Slijte vodu z jablek, do prohlubní po jádřincích dejte rozinky a jablka dejte na těsto řeznou stranou dolů. Rozložte je pravidelně po celé ploše.

4. KROK

Pudinkový prášek rozmíchejte v 150 mililitrech smetany. Cukr, vanilkový cukr a zbytek smetany, jenom 2 lžičky smetany si ještě dejte stranou, dejte do hrnce a přiveďte k varu. Pak za stálého míchání přilijte směs s pudinkovým práškem a udělejte pudink. Ten pak nalijte rovnoměrně na jablka.

5. KROK

Vyválejte druhou půlku těsta a vše jí přikryjte. Vložte plech do předem vyhřáté trouby na 170 °C a pečte koláč asi hodinu. Smíchejte žloutek se 2 lžičkami smetany, vršek koláče jím potřete a vraťte na několik minut do trouby, aby se dopekl. Po vychladnutí ho naporcujte a dle libosti ozdobte šlehačkou.

6. KROK

Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů