Máslový jablkový koláč se smetanovo-pudinkovou náplní - postup přípravy
Doslova luxusní jablkový koláč můžete udělat z máslového těsta, mezi jehož dva pláty dáte smetanovou jablečnou náplň. Svůj oblíbený recept nám poskytla paní Jitka Kořánová.
Na těsto
Na náplň
Do mísy dejte mouku, cukr, vejce, citronovou kůru, máslo a prášek do pečiva. Vypracujte hladké a hutné těsto. Zabalte ho do fólie a dejte na půl hodiny do lednice.
Rozinky namočte v troše rumu. Jablka oloupejte, rozkrojte na půl a zbavte jádřinců. Šťávu z citronu zřeďte s půl litrem studené vody a nalijte ji na jablka, aby nehnědla.
Z půlky těsta vyválejte placku o velikosti vašeho plechu a dejte ji na máslem vymazaný plech, použít lze i pečicí papír. Slijte vodu z jablek, do prohlubní po jádřincích dejte rozinky a jablka dejte na těsto řeznou stranou dolů. Rozložte je pravidelně po celé ploše.
Pudinkový prášek rozmíchejte v 150 mililitrech smetany. Cukr, vanilkový cukr a zbytek smetany, jenom 2 lžičky smetany si ještě dejte stranou, dejte do hrnce a přiveďte k varu. Pak za stálého míchání přilijte směs s pudinkovým práškem a udělejte pudink. Ten pak nalijte rovnoměrně na jablka.
Vyválejte druhou půlku těsta a vše jí přikryjte. Vložte plech do předem vyhřáté trouby na 170 °C a pečte koláč asi hodinu. Smíchejte žloutek se 2 lžičkami smetany, vršek koláče jím potřete a vraťte na několik minut do trouby, aby se dopekl. Po vychladnutí ho naporcujte a dle libosti ozdobte šlehačkou.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.