Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Mokrý čokoládový dort

4,1
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 20 minut
čas vaření Vaření: 40 minut

Mokrý čokoládový dort - postup přípravy

Očekává někdo z vašich blízkých životní výročí a vy byste jej rádi překvapili něčím lahodným na zub? Pak by se vám mohl líbit mokrý čokoládový dort (anglicky mud cake, tedy blátivý dort), který je čokoládou doslova napěchovaný. Pokud ji tedy máte rádi, pak je tahle dobrota přesně to, co vám ještě v životě chybělo k naprosté spokojenosti. Je totiž prostě dokonalý.

Ingredience pro:
10 porcí

Ingredience

Poleva

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Do hluboké mísy nasypejte mouku, jedlou sodu, špetku soli a čtyři lžíce kakaového prášku a dobře promíchejte. V jiné míse zamíchejte zase mokré ingredience, tedy rostlinný olej, citronovou šťávu a vodu, přičemž do této mokré směsi přidejte ještě cukr a instantní kávu. Metlou nebo elektrickým šlehačem pak tuto směs šlehejte tak dlouho, dokud se cukr a káva úplně nerozpustí. Poté do směsi důkladně vmíchejte také směs suchých přísad.




(Pokud chcete, můžete kakaový prášek nahradit tabulkou tmavé čokolády. Tu pak budete vmíchávat až do hotové směsi, a to tak, že čokoládu nejprve rozpustíte ve vodní lázni a pak ji přimícháte do těsta.)

Připravte si kulatou dortovou formu, jejíž dno vyložte pečicím papírem a stěny namažte olejem či máslem. Do formy nalijte těsto a dejte ho péct do trouby vyhřáté na 180 stupňů Celsia po dobu 40 až 45 minut.

Po dopečení dort nechte úplně vychladnout a opatrně vyjměte z formy.

Nakonec ještě připravte polevu, a to tak, že čokoládu rozpustíte ve vodní lázni a smícháte ji se zakysanou smetanou tak, abyste vytvořili mazatelnou hustou čokoládovou hmotu. Tou pak natřete celý povrch dortu, který pak necháte ještě 2 až 3 hodiny v lednici odpočinout.

Dobrou chuť.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů