Zapečená zelenina se smetanou a česnekovým dresinkem - postup přípravy
Zelenina zapečená se smetanou a sýrem doplněná o jogurtový dresink je doslova vitamínovou bombou. Jedná se o lehký oběd, který vás však plně zasytí.
Ingredience
Dresink
Květák i brokolici nakrájejte na stejně velké kousky a dejte je vařit do většího hrnce. Přidejte sůl a ve chvíli, kdy voda začne vařit, přilijte dvě polévkové lžíce mléka. Vše vařte další dvě minuty. Po uplynutí dané doby brokolici s květákem přendejte do menší zapékací formy či pekáčku.
Nalijte na pánev olivový olej, na kterém orestujte najemno nakrájenou cibuli a mrkev nakrájenou na kostičky. Restujte společně asi tři minuty.
Nakrájejte petrželku. Orestovanou cibuli a mrkev přidejte do zapékací nádoby k vařené brokolici a květáku. Nakrájejte sladkou papriku na kostičky a vše řádně promíchejte v zapékací nádobě. Na vrch promíchané směsi položte poloviny cherry rajčátek.
Do mísy rozklepněte vejce, osolte a opepřete je, přidejte i kari. Vejce s kořením rozšlehejte metličkou a přilijte smetanu. Opět promíchejte a přisypejte hladkou mouku. Do směsi poté vmíchejte nadrobno nakrájenou petrželku.
Směsí z vajec a smetany zalijte zeleninu v zapékací nádobě. Nastrouhejte sýr na hrubém struhadle a posypejte jím zeleninu se smetanou. Zapékací nádobu vložte na 40 minut do předehřáté trouby na 180 °C.
Z řeckého jogurtu a majonézy vymíchejte lehký dresink. Ochuťte ho nastrouhaným česnekem a najemno nakrájeným koprem. Hotovou zapečenou zeleninu podávejte s jogurtovým dresinkem.
Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.
Videopostup krok za krokem