Vepřová pečeně s brusinkovým přelivem - postup přípravy
Vepřové maso se dá upéct lecjak. Připravené podle receptu od paní Diany Berkyové je však s přehledem z těch nejchutnějších.
Ingredience
Vepřové maso opláchněte a důkladně osušte papírovou utěrkou. Ze všech stran ho rovnoměrně osolte a opepřete. V pekáčku rozehřejte rostlinný olej a maso v celku nechte opéct ze všech stran.
Opečené maso posypejte tymiánem, podlijte jej trochou horké vody, zakryjte poklicí nebo kusem alobalu a nechte ho péct při 180 °C doměkka. V průběhu pečení maso často přelévejte vypečenou šťávou, případně jej podle potřeby podlijte trochou horké vody.
Brusinkový džem vyklopte do misky, zakapejte ho vymačkanou šťávou z poloviny citrónu a posypejte ho cukrem. Vše důkladně promíchejte. Asi ve třech čtvrtinách doby pečení rozprostřete polovinu brusinkové směsi na maso.
Poklici vyměňte za kus alobalu, který trochu propíchejte, nebo v něm udělejte zářez, aby mohla unikat pára. Nechte maso dopéct zcela do měkka. Poté ho odkryjte, potřete jej druhou polovinou brusinkové směsi a nechte ještě chvíli očervenat.
Hotové maso vyjměte z trouby, nechte ho pár minut odpočinout, nakrájejte na plátky a podávejte s vařeným bramborem, bramborovou kaší nebo s bramborovými hranolky.
Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.