Jednoduché a rychlé listové těsto - postup přípravy
Listové těsto se dá doma udělat snadno, aniž byste ho museli mnohokrát překládat, rozvalovat ho a čekat. Lze z něj upéct spousta různého pečiva.
Ingredience na těsto
Dejte máslo do mísy, přidejte sůl a prošlehejte ho tak, aby vznikla měkká našlehaná hmota. Přidejte hladkou mouku, trochu promíchejte a přilijte vodu. Rukou vypracujte hutné, lesklé těsto. Přikryjte ho fólií a nechte 30 minut odpočinout.
Poté ho ještě 3 minuty zpracovávejte rukou. Pak ho vyklopte na vál a rozdělte na 4 části. Z každé části udělejte bochánek. Vezměte máslo nebo margarin na listové těsto a rozdělte ho na 4 díly.
Z bochánku těsta udělejte rukou placku, do níž zabalte máslo a pečlivě ji uzavřete. Vznikne opět pomyslný bochánek. Rukou ho splaskněte a pak rozválejte na obdélník o rozměrech 40×12 centimetrů. Pruh těsta na délku srolujte a nechte pod fólií 10 minut odpočinout.
Ruličku dejte na vál a rozválejte ji na obdélník o rozměrech 35 x 10 centimetrů. Pak ho ve čtvrtině délky z každé dlouhé strany přeložte dovnitř a nakonec přeložte na půl. Listové těsto je nyní hotové a můžete ho rozválet a použít třeba na šátečky a další podobné pečivo. Případně ho lze uchovat několik dní v lednici nebo rovnou zabalit a zamrazit.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.