Domácí ciabatta bez hnětení jen ze čtyř surovin - postup přípravy
Italská kuchyně má hodně co nabídnout. Jedním z jejích skvostných darů je bílý chléb, známý pod názvem ciabatta. Základní recept je až podivuhodně jednoduchý. Základ tvoří chlebová mouka, voda, droždí a olivový olej. Podle chuti pak můžete pečivo přisolit, případně přidat různé další ingredience, jako jsou proužky oliv, sušená rajčata či zelené bylinky. Příprava ciabatty je zábavná a výsledná chuť si vás podmaní.
Ingredience
Do hluboké mísy nalijte 320 mililitrů teplé vody. Rozpusťte v ní půl lžičky sušeného droždí, přilijte olej a hladkou pšeničnou mouku. Nakonec ještě dochuťte půlkou čajové lžičky mořské soli a všechny ingredience stěrkou nebo vařečkou velmi dobře promíchejte tak, abyste získali lepivé homogenní těsto.
Mísu s těstem zakryjte víkem nebo fólií a nechte při pokojové teplotě 40 minut odpočívat a kynout. Po uplynutí této doby odstraňte kryt mísy. K ruce si vezměte misku s trochou vody a namočte si dlaně, aby se vám k nim těsto nelepilo. Opatrně odloupněte velmi přilnavé těsto ze dna misky. Přeložte pruh těsta na polovinu. Pak jej podeberte znovu ode dna, vytáhněte ho nahoru a znovu ho přeložte přes zbytek. Postup několikrát zopakujte a snažte se docílit tvaru obdélníkového bochánku umístěného zhruba uprostřed mísy.
Misku s těstem pak znovu zakryjte a nechte dalších 40 minut kynout. Opět zopakujte proces s překládáním těsta přes sebe do tvaru obdélníkového bochánku. Znovu misku zakryjte a nechte těsto odpočívat dalších 40 minut. Celý proces zopakujte ještě jednou. Celkem to bude čtyřikrát. Po čtvrtém kynutí posypejte povrch těsta hladkou moukou a zasypejte jí také pracovní plochu. Na ni pak vyklopte těsto pomoučněnou stranou dolů. Druhou stranu těsta rovněž posypejte moukou a s pomocí pekařské špachtle urovnejte těsto zhruba do tvaru čtverce. Ten pak rozdělte na čtyři stejně velké části.
Všechny čtyři části těsta vyskládejte na plech vystlaný pečicím papírem tak, že papír v oblasti mezi dvěma kusy těsta pokrčte nahoru, aby se neslepily. Plech opět zakryjte utěrkou a nechte 40 minut stát a kynout. Poté vložte ciabatty do trouby rozehřáté na teplotu 220 °C a pečte je po dobu 20 až 25 minut. Nechte pečivo zchladnout a podávejte.