Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Domácí ciabatta bez hnětení jen ze čtyř surovin

4,3
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 220 minut
čas vaření Vaření: 20 minut

Domácí ciabatta bez hnětení jen ze čtyř surovin - postup přípravy

Italská kuchyně má hodně co nabídnout. Jedním z jejích skvostných darů je bílý chléb, známý pod názvem ciabatta. Základní recept je až podivuhodně jednoduchý. Základ tvoří chlebová mouka, voda, droždí a olivový olej. Podle chuti pak můžete pečivo přisolit, případně přidat různé další ingredience, jako jsou proužky oliv, sušená rajčata či zelené bylinky. Příprava ciabatty je zábavná a výsledná chuť si vás podmaní.

Ingredience pro:
4 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková
1. KROK

Do hluboké mísy nalijte 320 mililitrů teplé vody. Rozpusťte v ní půl lžičky sušeného droždí, přilijte olej a hladkou pšeničnou mouku. Nakonec ještě dochuťte půlkou čajové lžičky mořské soli a všechny ingredience stěrkou nebo vařečkou velmi dobře promíchejte tak, abyste získali lepivé homogenní těsto.

2. KROK

Mísu s těstem zakryjte víkem nebo fólií a nechte při pokojové teplotě 40 minut odpočívat a kynout. Po uplynutí této doby odstraňte kryt mísy. K ruce si vezměte misku s trochou vody a namočte si dlaně, aby se vám k nim těsto nelepilo. Opatrně odloupněte velmi přilnavé těsto ze dna misky. Přeložte pruh těsta na polovinu. Pak jej podeberte znovu ode dna, vytáhněte ho nahoru a znovu ho přeložte přes zbytek. Postup několikrát zopakujte a snažte se docílit tvaru obdélníkového bochánku umístěného zhruba uprostřed mísy.

3. KROK

Misku s těstem pak znovu zakryjte a nechte dalších 40 minut kynout. Opět zopakujte proces s překládáním těsta přes sebe do tvaru obdélníkového bochánku. Znovu misku zakryjte a nechte těsto odpočívat dalších 40 minut. Celý proces zopakujte ještě jednou. Celkem to bude čtyřikrát. Po čtvrtém kynutí posypejte povrch těsta hladkou moukou a zasypejte jí také pracovní plochu. Na ni pak vyklopte těsto pomoučněnou stranou dolů. Druhou stranu těsta rovněž posypejte moukou a s pomocí pekařské špachtle urovnejte těsto zhruba do tvaru čtverce. Ten pak rozdělte na čtyři stejně velké části.

4. KROK

Všechny čtyři části těsta vyskládejte na plech vystlaný pečicím papírem tak, že papír v oblasti mezi dvěma kusy těsta pokrčte nahoru, aby se neslepily. Plech opět zakryjte utěrkou a nechte 40 minut stát a kynout. Poté vložte ciabatty do trouby rozehřáté na teplotu 220 °C a pečte je po dobu 20 až 25 minut. Nechte pečivo zchladnout a podávejte. 

5. KROK

Videopostup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů