Rýžový nákyp s čerstvými švestkami - postup přípravy
Rýžový nákyp mnoho z nás jedlo naposledy ve školní jídelně, kde obvykle míval ke kulinářskému veledílu daleko. Pokud byste mu však chtěli dát druhou šanci, což vřele doporučujeme, vyzkoušejte ho doma podle osvědčeného receptu, o nějž se s námi podělila paní Lenka Sedláčková.
Ingredience
Rýži properte, vsypte ji do hrnce, zalijte ji mlékem a uvařte ji doměkka. Po dovaření ji odstavte ze sporáku a nechte ji úplně vychladnout.
Pokud uvažujete nad druhem rýže, pak nejlepší je ta s kulatými zrny, která je po uvaření měkčí a mazlavější. Jestliže ji nemáte, nezoufejte a bez obav použijte i tu klasickou.
Vyklepněte vajíčka a oddělte bílky od žloutků. Žloutky vyšlehejte spolu s moučkovým cukrem do nadýchané a světlé pěny. Přilijte asi 60 gramů rozpuštěného másla a zapracujte ho do směsi. Nakonec vmíchejte uvařenou a zchladlou mléčnou rýži.
Bílky vyšlehejte do tuhého sněhu a v průběhu šlehání do něj přisypejte vanilkový cukr. Jakmile je sníh tak tuhý, že po vytažení metliček zanechává pevné špičky, stěrkou ho jemně vmíchejte do směsi našlehaných žloutků a mléčné rýže.
Zapékací mísu vymažte máslem a vyklopte do ní polovinu rýže. Rozprostřete ji do rovnoměrné vrstvy, poklaďte ji polovinami švestek a zakryjte je druhou polovinou rýže. Zakapejte ji rozpuštěným máslem a vložte do trouby rozehřáté na teplotu 180 °C péct asi 50 až 60 minut, v závislosti na vlastnostech vaší trouby.
Po dopečení nákyp nevytahujte z trouby, jen pootevřete dvířka a nechte takto nákyp asi 30 minut odležet. Teprve poté jej podávejte posypaný moučkovým cukrem a zakapaný rozpuštěným máslem. Skvěle ale chutná také zastudena.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.