Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Nádherný a vynikající šachovnicový dort, který se rozplyne na jazyku

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 90 minut
čas vaření Vaření: 50 minut

Nádherný a vynikající šachovnicový dort, který se rozplyne na jazyku - postup přípravy

Krásný a chutný dort si můžete připravit v pohodlí domova. Jste-li zruční, bude vypadat krásně.

Ingredience pro:
10 porcí

Světlý piškot

Kakaový piškot

Sirup

Čokoládový ganache krém

Na ozdobu

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková
1. KROK

Připravte čokoládový krém. Nasekanou čokoládu a šlehačku nalijte do žáruvzdorné mísy. Zahřejte ve vodní lázni, dokud se čokoláda nerozpustí a nespojí se se smetanou. Poté ji zakryjte potravinářskou fólií a vložte na 3-4 hodiny do lednice. Poté směs šlehejte mixérem, odkud nezískáte nadýchanou směs.

2. KROK

Připravte si těsto na oba druhy piškotů. Oddělte žloutky od bílků. Bílky se špetkou soli vyšlehejte mixérem do pěny. Postupně přidejte 150 g cukru a 2 lžičky vanilkového cukru (do 8 vajec) a pokračujte v míchání. Mixérem na nízkou rychlost vmíchejte žloutky do pěny z bílků. Přidejte lžičku prášku do pečiva a mixujte. Směs rozdělte na 2 stejné díly. Do jedné dejte 4 lžíce a do druhé 3 lžíce mouky s kakaem. Každou část promíchejte.

3. KROK

Každý druh těsta nalijte do čtvercového plechu o rozměrech 18 x 18 cm vyložené pečicím papírem. Pečte v troubě na 180 stupňů po dobu 30-35 minut. Nožem odstraňte vypouklý vršek u obou plátů. Podélně rozřízněte na 2 stejné díly. Ustřihněte čtverec papíru, přeložte dvakrát diagonálně. Vzniklý trojúhelník nakrájejte na 2 cm široké proužky od špičky. Získáte rámečky, podle kterých vykrájejte těsto. Poté prostřídejte rámečky, aby se střídaly barvy těsta.

4. KROK

Na sirup rozpusťte cukr v horké vodě. Nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Sestavte dort. Vršek namočte do sirupu a poté střídejte těsto a krém. Povrch namažte zbylým krémem a vložte na 30 minut do mrazáku.

5. KROK

Rozpusťte hořkou i bílou čokoládu, vytvořte z ní čtverečky a po ztuhnutí je můžete naskládat na povrch dortu do vzoru šachovnice.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů