Punčová roláda s cukrovou polevou - postup přípravy
Pro milovníky punčových řezů je skvělou variantou i domácí punčová roláda ze dvou plátů těsta. Chuť punče v ní bude nahrazovat domácí ovocná směs.
Na první plát
Na druhý plát
Na sirup
Na polevu a náplň
Rozklepněte vejce na první plát těsta a oddělte bílky od žloutků. Do mísy dejte bílky a cukr a ušlehejte sníh. Potom do něj zašlehejte žloutky. Nakonec přisypejte mouku a vyšlehejte hladké těsto.
Nalijte ho na plech vyložený pečicím papírem a rozprostřete ho. Vložte plech do předem vyhřáté trouby na 200 °C a pečte těsto zhruba 8 minut. Po upečení plát za pomoci papíru srolujte a ještě zarolujte do utěrky.
Druhý plát připravte úplně stejným způsobem jako první. Je v něm ale použito méně vajec, cukru a mouky, takže bude tenčí. Po upečení ho ale nesrolujte. Naopak první plát rozbalte, namažte ho 3 lžícemi jahodové marmelády a překryjte ho druhým plátem.
Během pečení si připravte v rendlíku rybízovou šťávu, přidejte cukr a rum. Nechte vše přejít varem, cukr se musí rozpustit. Poté nechte sirup vychladnout. Vychladlý sirup naneste rovnoměrně na druhý plát, poté ho potřete 2 lžícemi jahodové marmelády a nakonec vše srolujte.
Polevu připravte z moučkového cukru, do něhož nalijte horkou rybízovou šťávu a rum a míchejte, dokud nevznikne kašovitá hmota. Poté celou roládu pokryjte polevou. Pokud není směs dostatečně tekutá, zahřejte ji v mikrovlnné troubě. Ozdobenou roládu nechte ztuhnout a můžete servírovat.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.