Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Kompot z třešní, jahod a okvětních plátků růže

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 90 minut
čas vaření Vaření: 40 minut

Kompot z třešní, jahod a okvětních plátků růže - postup přípravy

Růžové květy jsou jedlé a moc chutné; používají se k přípravě pravého marcipánu, ale lze z nich připravit také zavařeninu nebo třeba kompot. Vyzkoušejte oblíbený recept na kompot z třešní, jahod a růží, který s námi sdílela paní Marie Audrlická.

Ingredience pro:
4 sklenice
+ -

Ingredience

Na nálev

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Květy růže vybírejte z co nejvoňavějších odrůd. Při vybírání je klidně ochutnejte a vyberte tu, která vám bude nejvíc chutnat. Květy jemně otrhejte, opláchněte je a nechte okapat.

 

2. KROK

Ovoce omyjte a třešně, pokud chcete, vypeckujte. Navrstvěte ho do sklenic tak, že na dno dáte pár kvítků růže a na ně třešně a jahody.

3. KROK

Do vody nasypejte cukr a kyselinu citrónovou (ta slouží k zachování krásně sytých barev ovoce), přiveďte je k varu a počkejte, dokud se cukr a kyselina zcela nerozpustí. Směs můžete vylepšit o lžíci vodky či ovocné pálenky. Vroucím nálevem ihned zalijte ovoce ve sklenicích. Hrdla sklenic očistěte a zavíčkujte.

4. KROK

Sklenice s kompoty vyskládejte do hrnce a zalijte je vodou tak, aby dosahovala až po okraj sklenic. Vodu zahřívejte nejlépe na 80 °C a nechte kompoty zahřívat při této teplotě asi 30 až 35 minut. Poté sklenice vyjměte z hrnce, otočte je dnem vzhůru, přikryjte je ručníkem a nechte je zvolna vychladnout.

5. KROK

Pokud hledáte inspiraci na zavařování, přidejte se do naší FB skupiny Sezónní recepty, zavařování.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů