Kompot z třešní, jahod a okvětních plátků růže - postup přípravy
Růžové květy jsou jedlé a moc chutné; používají se k přípravě pravého marcipánu, ale lze z nich připravit také zavařeninu nebo třeba kompot. Vyzkoušejte oblíbený recept na kompot z třešní, jahod a růží, který s námi sdílela paní Marie Audrlická.
Ingredience
Na nálev
Květy růže vybírejte z co nejvoňavějších odrůd. Při vybírání je klidně ochutnejte a vyberte tu, která vám bude nejvíc chutnat. Květy jemně otrhejte, opláchněte je a nechte okapat.
Ovoce omyjte a třešně, pokud chcete, vypeckujte. Navrstvěte ho do sklenic tak, že na dno dáte pár kvítků růže a na ně třešně a jahody.
Do vody nasypejte cukr a kyselinu citrónovou (ta slouží k zachování krásně sytých barev ovoce), přiveďte je k varu a počkejte, dokud se cukr a kyselina zcela nerozpustí. Směs můžete vylepšit o lžíci vodky či ovocné pálenky. Vroucím nálevem ihned zalijte ovoce ve sklenicích. Hrdla sklenic očistěte a zavíčkujte.
Sklenice s kompoty vyskládejte do hrnce a zalijte je vodou tak, aby dosahovala až po okraj sklenic. Vodu zahřívejte nejlépe na 80 °C a nechte kompoty zahřívat při této teplotě asi 30 až 35 minut. Poté sklenice vyjměte z hrnce, otočte je dnem vzhůru, přikryjte je ručníkem a nechte je zvolna vychladnout.
Pokud hledáte inspiraci na zavařování, přidejte se do naší FB skupiny Sezónní recepty, zavařování.