Pečené kuře se špenátem a bramborovými nočky - postup přípravy
Mnozí si mohou myslet, že se špenát hodí jen k výpečkům, opak je ale pravdou. Vyzkoušejte ho podle receptu od paní Ilony Šimůnkové také k pečenému kuřeti a bramborovým nočkům a uvidíte, že větší blaho jste ještě nezažili.
Na pečené kuře
Na špenát
K podávání
Kuře očistěte, podle potřeby jej naporcujte, osolte a okmínujte. Nakrájejte cibuli i česnek nahrubo. Obojí rozprostřete na dno pekáče.
Na toto lůžko položte kuře, podlijte ho trochou vody a v zakrytém pekáči ho dejte péct při teplotě 180 °C asi 1 hodinu. Poté odklopte víko pekáče a nechte kuře dopéct dalších asi 30 minut dočervena. V průběhu dopékání jej přelévejte výpekem a podle potřeby dolévejte vodu.
Zatímco se kuře peče, připravte špenát. Nasekejte nadrobno cibuli a špek nakrájejte na malé kostičky. V hrnci na troše oleje rozehřejte špek, a když pustí tuk, přihoďte na něj cibuli, kterou osmahněte dozlatova.
Přidejte špenátové listy nebo špenátový protlak, podle potřeby jej podlijte trochou vody, osolte ho a opepřete a duste ho doměkka. Nakonec špenát osolte a opepřete, zjemněte ho trochou smetany, minutku provařte a odstavte ze sporáku.
Nočky vhoďte do osolené vroucí vody a nechte je vařit, dokud samy nevyplavou na hladinu. Poté je nechte ještě 3 až 5 minut povařit, aby uvnitř nezůstaly moučné (přesná doba závisí na velikosti noků), a vylovte je děrovanou lžící ven.
Upečené kuře naporcujte. Na talíři jej doplňte kopečkem špenátu a uvařených noků, přelijte je trochou výpeku a cibulky z pekáče a podávejte.
Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.