Klasické kynuté koláče s tvarohem či mákem - postup přípravy
Klasické kulaté koláče plněné mákem, povidly či tvarohem jsou skvělé, poslední dobou jsou však v domácnostech málem na vymření. Nahraďte ty kupované domácími a upečte si je podle rodinného receptu, o nějž se s námi podělila paní Vladimíra Bosáková.
Ingredience
Droždí rozdrobte do misky, smíchejte ho s trochou cukru a vše zalijte skleničkou vlažného mléka. Dobře promíchejte a nechte směs v teple stát asi 15 minut, než se na hladině začne tvořit pěna, která signalizuje, že se kvasinky probudily k životu.
Vyklepněte tři vajíčka, ze dvou z nich oddělte bílky od žloutků a bílky odložte stranou do jiného receptu. Tím získáte dva žloutky a jedno celé vejce. Do mísy prosejte polohrubou mouku, k ní přilijte vzešlý kvásek, zbytek mléka a rostlinný olej. Přisypejte zbylý cukr, přidejte připravená vejce a zadělejte hladké a nelepivé těsto.
Vypracované těsto nechte v zakryté míse v teple 1,5 až 2 hodiny kynout. Poté z něho vymačkejte vzduch, vyklopte ho na pomoučněný vál, podsypejte ho trochou mouky a znovu ho ručně propracujte. Z těsta vytvořte válec, který rozkrájejte na menší kousky, které rozválejte na placku.
Doprostřed vložte trochu náplně, ať už tvarohu, máku nebo povidel, a okraje přes ni stočte směrem ke středu. Doprostřed položte ještě lžičku náplně, přidejte mandli nebo žmolenku a, pokud chcete, ozdobně okraje nakrojte, čímž vám vznikne efekt květinky.
Koláče položte na plech, těsto potřete rozšlehaným vajíčkem a vložte je do trouby rozehřáté na 180 °C na asi 20 až 30 minut. Po dopečení nechte koláče zcela vychladnout, posypejte je moučkovým cukrem a podávejte.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.