Guláš z dvojího masa s domácím knedlíkem - postup přípravy
Skvělý guláš lze uvařit i z mixu hovězího a vepřového masa, k němuž navíc přihodíte krájenou čerstvou papriku pro doplnění chutí. Recept nám poskytla paní Romana Važanská.
Na guláš
Na knedlík
Na sádle zpěňte na kostičky nakrájenou cibuli spolu s na kostky pokrájenou anglickou slaninou. Až začne cibule sklovatět, přidejte hovězí maso, osolte, opepřete a orestujte.
Přidejte mletou papriku a gulášové koření a za stálého míchání velmi krátce restujte, koření se nesmí spálit. Pak přidejte vepřové maso, promíchejte a po chvíli vše zalijte vývarem.
Vařte ho pod pokličkou do měkka, pokud však chcete vše urychlit, použijte papiňák. Pak přidejte nakrájené papriky, majoránku, česnek a vlijte přes jemné sítko hladkou mouku dobře rozmíchanou v troše vody. Provařte několik minut a podle chuti dosolte.
Na knedlíky prosejte mouku do mísy a smíchejte ji se solí. Doprostřed udělejte důlek, rozdrobte do něho droždí, přidejte troškou cukru a zalijte ho trochou vlažného mléka. Počkejte asi 5 minut, až kvásek začne pracovat.
Pak přidejte vejce a zbytek mléka. Vypracujte rukou nebo robotem lesklé a nelepivé těsto, jemně ho poprašte moukou, přikryjte a nechte kynout.
Až těsto zdvojnásobí svůj objem, vyklopte ho na vál a rozdělte na 4 díly. Z každého dílu vytvarujte kouli, přikryjte je utěrkou a nechte ještě asi 10 minut kynout.
Poté z nich vytvarujte válečky, vložte je do vroucí osolené vody ve velkém hrnci a vařte 20 minut. Po vyndání z vody knedlíky ihned propíchněte, aby z nich unikla pára a nesrazily se. Nakrájejte je a servírujte s gulášem.
Více autorčiných receptů najdete na jejích FB stránkách Vaříme a pečeme s Romanou.
Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.