Svíčková na smetaně z hovězí plece - postup přípravy
Svíčková na smetaně patří mezi zlaté grály české gastronomie, ohledně jejího názvu se však vedou spory, zejména kvůli použitému masu. Pokud vám přijde hovězí svíčková příliš drahá, zkuste ji nahradit hovězí kulatou plecí, podle receptu z Youtube kanálu Recepty bez brepty, který se v rodině autora dědí z generace na generaci.
Ingredience
Ze slaniny odkrojte tři špalíčky o velikosti cca 1x1x10 cm. Hovězí maso nařízněte a prošpikujte špalíčky slaniny. Osolte a opepřete ze všech stran.
Maso ze všech stran opečte na rozpáleném oleji. Mělo by se zatáhnout. Opečené maso přesuňte do pekáče.
Zbylou slaninu nakrájejte na kostičky a opečte na pánvi, na které jste předtím opékali maso. Ke slanině přidejte na kostky nakrájenou mrkev, celer a petržel. Osolte a řádně zarestujte.
Oloupanou cibuli nakrájejte na kostičky, přidejte k zelenině na pánev a pokračujte v restování. Přidejte cukr a nechte jej zkaramelizovat.
Zeleninu přelijte octem a nechte chvíli odpařit. Dochuťte citronovou kůrou, hořčicí a podlijte vodou. Chvíli vařte.
Zeleninu i s veškerým výpekem přelijte do pekáče k masu. Přidejte kuličky pepře, nového koření, bobkový list a tymián. Překryjte a pečte 2 hodiny při 160 °C.
Z omáčky vyjměte veškeré koření, přesuňte ji do hrnce a rozmixujte do hladka tyčovým mixérem. Vmíchejte smetanu, dochuťte citronem, solí, pepřem a citronovou kůrou.
Maso nakrájejte na tenké plátky. Podávejte přelité omáčkou, s knedlíkem, plátkem citronu a brusinkami.
Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Recepty bez brepty