Pomerančové sušenky s domácí marmeládou - postup přípravy
Provoňte o Vánocích svůj domov chutnými pomerančovými sušenkami podle paní Romany Važanské. Sušenky jsou plněné domácí marmeládou, díky které získávají na originalitě.
Těsto
Náplň – pomerančová marmeláda
Před pečením cukroví vyrobte domácí marmeládu, kterou budete později potřebovat.
Dva pomeranče dobře omyjte a oškrábejte z nich kůru v podobě tenkých nudliček. Ze všech grepů, pomerančů a citronu následně vymačkejte šťávu a nudličky do ní přidejte.
Šťávu smíchejte s želírovacím cukrem a přiveďte ji k varu. Jakmile se začne šťáva vařit, vařte ji po dobu 5 minut.
Poznámka: Během vaření se vám začne na povrchu tvořit pěna. Tu je nutné posbírat.
Po pěti minutách kápněte trochu uvařené šťávy na talířek a zkuste, jak želíruje. Pokud je šťáva tak akorát hustá, přidejte do ní rum.
Poznámka: Pokud je marmeláda stále řídká, přidejte do ní lžičku kyseliny citronové.
Takto připravenou marmeládou naplňte sterilizované skleničky, které hned uzavřete a otočte dnem vzhůru. Po pěti minutách je obraťte zpět. Jakmile marmeláda vychladne, můžete ji použít.
Zatímco marmeláda chladne, do mísy prosejte mouku a přidejte do ní všechny ingredience potřebné na těsto, včetně změklého másla. Vypracujte těsto a nechte jej v lednici odpočívat 1 hodinu.
Z těsta následně vyválejte plát o výšce přibližně 5 mm a vykrojte z něj větší kolečka, vždy jedno s otvorem a jedno bez otvoru. Kolečka položte na plech vyložený pečicím papírem a pečte je na 170 °C po dobu 10–15 minut, dozlatova.
Jakmile je cukroví upečené, nechte jej vychladnout a nakonec k sobě slepte pomocí marmelády vždy jedno kolečko s otvorem a jedno bez otvoru.
Tip: Hotové cukroví podávejte posypané moučkovým cukrem.
Více autorčiných receptů najdete na jejích FB stránkách Vaříme a pečeme s Romanou.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.