Vanilková vánočka s drobenkou z jemného másla - postup přípravy
Říká se, že by se vánočka měla péct na Vánoce proto, aby byla v novém roce dobrá úroda a celkově se dařilo. Přivolejte do vašeho domova štěstí a pochutnejte si na domácí vánočce s drobenkou.
Těsto
Drobenka
Do mléka rozdrobte droždí, přidejte lžíci cukru a zamíchejte. Vytvořte kvásek a nechte jej minimálně 20 minut kynout. Zatímco kvásek kyne, do jiné mísy vložte vejce a zasypejte je moukou, cukrem, vanilkovým cukrem a solí. Ingredience šleháním spojte.
Do hotové směsi přilijte kvásek s máslem a zamíchejte. Nyní přidejte do mísy mouku a uhněťte těsto. Hotové těsto vložte do olejem vymazané mísy, kterou přikryjte potravinovou fólií. Těsto nechte kynout 1,5 hodiny.
Hotové těsto rozdělte na dva stejně velké díly a každý z dílů rozdělte na 3 části, z kterých udělejte malé bochánky. Ty přikryjte utěrkou a nechte 10–15 minut odpočívat. Každý bochánek následně rozválejte, poté zarolujte a udělejte z něj váleček o šířce přibližně 4 cm.
Ze tří válečků upleťte vánočku a stejně postupujte i u zbylých tří válečků. Upletené vánočky položte na plech vyložený pečicím papírem a nechte je odpočívat. Následně si připravte drobenku.
Mouku, cukr a máslo utřete do drobenky. V druhé misce vyšlehejte vejce a přimíchejte k němu rozpuštěné máslo. Touto směsí vánočky natřete a na závěr je posypejte připravenou drobenkou. Vánočky pečte v předehřáté troubě na 190 °C po dobu 30–35 minut.
Pokud rádi pečete, přidejte se do naší FB skupiny Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Ольга Шобутинская