Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Jemný tvarohový dort se smetanou a meruňkovým krémem

3,5
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 50 minut
čas vaření Vaření: 25 minut

Jemný tvarohový dort se smetanou a meruňkovým krémem - postup přípravy

Snadný recept na tvarohový koláč vysvětlený krok za krokem vám pomůže upéct profesionálně vyhlížející dort, který je tak krásný a chutný, že mu nikdo neodolá. A zvládne ho připravit i začátečník, což je skvělá zpráva pro všechny, kteří se jinak přípravy podobných dezertů bojí.

Ingredience pro:
10 porcí

Těsto

Krém

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková
1. KROK

Vyklepněte vajíčka a oddělte bílky od žloutků. Bílky vložte do velké mísy a žloutky odložte stranou. K bílkům přidejte jednu čajovou lžičku soli a elektrickým šlehačem vyšlehejte bílky do pevné pěny. V průběhu práce k nim přisypejte také jednu čajovou lžičku cukru. Když získáte tuhou pěnu, která po vytažení metliček zanechává pevné špičky, vmíchejte k ní stěrkou jeden po druhém oddělené žloutky. Každý z nich velmi dobře zapracujte do bílkové pěny, než přidáte další. Do výsledné směsi pak přidejte dvě polévkové lžíce hladké mouky a ručně asi 10 minut míchejte, dokud nezískáte homogenní směs.

2. KROK

Kulatou dortovou formu o průměru 21 centimetrů vyložte pečicím papírem, přeneste do ní těsto a lžící či stěrkou jej rovnoměrně uhlaďte po celé ploše formy. Předehřejte troubu na 180 °C a vložte do ní formu s těstem péct po dobu 20 až 25 minut. Hotový korpus nechte vychladnout. Pak ostrým nožem opatrně odstraňte z jedné strany kůrku těsta a zmenšete průměr kruhu tak, že ho okrájíte asi 1 centimetr od okrajů. Výsledný korpus vložte zpátky do dortové formy a obtočte jej acetátovou fólií.

3. KROK

Otevřete meruňkový kompot a slijte z něho nálev. Tím pak potřete celý povrch dortového korpusu ve formě. Měly by stačit dvě nebo tři polévkové lžíce sirupu. Zbytek pak nalijte do čisté misky a přidejte k němu želatinu. Promíchejte a nechte ji nabobtnat.

4. KROK

Meruňky vložte do mixéru a rozmixujte na homogenní pyré. Přelijte ho do hluboké misky, vyčistěte mixér a vložte do něj 100 gramů cukru, 50 gramů smetany na vaření a tvaroh. Obě přísady rozmixujte do tekuté konzistence. Do hluboké mísy nalijte smetanu ke šlehání a vyšlehejte ho do pevné pěny. Během procesu k němu přidávejte ve dvou až třech fázích cukr. Hotovou šlehačku smíchejte s tvarohovou hmotou z mixéru a pokračujte ve šlehání dalších 5 až 10 minut.

5. KROK

V mikrovlnné troubě rozehřejte misku se želatinou a meruňkovým sirupem, aby se želatina roztavila. Zahřívejte ji po 10 až 20 vteřinách a poté směs pokaždé promíchejte. Polovinu želatiny vmíchejte do smetanové směsi a druhou zapracujte do meruňkového pyré.

6. KROK

Obojí pak vlijte do formy na korpus, přičemž nejprve nalijte tvarohovou směs a poté meruňky. S pomocí vidličky pak vytvořte na povrchu jemné mramorování. Vložte dort do lednice ztuhnout alespoň na 4 hodiny (lépe ale přes noc). 

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů