Norský dort se dvěma druhy krémů - postup přípravy
Připravte si norský dort, který se doslova rozplývá v ústech. Recept je rychlý a jednoduchý a vytvoříte díky němu úžasný dezert, který si vaše rodina i přátele okamžitě oblíbí.
Těsto
Smetanový krém
Pusinkový krém
Zdobení
Nejprve vytvořte krém. V hrnci smíchejte vejce s cukrem a vanilkovým cukrem. Do směsi poté vsypte kukuřičný škrob a znovu zamíchejte. Následně do mísy přilijte mléko a opět zamíchejte. Nyní dejte hrnec na plotnu a vařte směs do zhoustnutí – potrvá to přibližně 2–4 minuty.
Hrnec sundejte z plotny a vmíchejte do směsi změklé máslo. Vše z hrnce přelijte do mísy, kterou přikryjte potravinovou fólií a nechte vychladnout.
Poznámka: Potravinovou fólii použijte tak, aby se dotýkala horní části směsi v míse – zabráníte tak vzniku škraloupu.
Teď si připravte těsto. V míse vyšlehejte máslo s cukrem a přidejte vaječné žloutky. Šlehejte dále, dokud se ingredience nespojí. Poté přilijte mléko a znovu šlehejte.
Do jiné mísy vsypte mouku a do ní zamíchejte kypřící prášek do pečiva. Tuto suchou směs po částech vmíchejte do základu na těsto, které jste si připravili před chvílí a odložte je bokem.
Na závěr si připravte pusinkovou polevu. V míse vyšlehejte bílky se solí a přidejte cukr. Znovu šlehejte, dokud nezískáte tuhý bílý sníh.
Na plech vyložený pečicím papírem rovnoměrně rozprostřete těsto. Zarovnejte ho a rozprostřete na něj připravený pusinkový krém. Povrch krému posypte nasekanými mandlemi a dort pečte v předehřáté troubě na 170 °C po dobu 35 minut.
Zatímco se norský dort peče, odstraňte ze smetanového krému potravinovou fólii a znovu jej rozšlehejte. V jiné míse vyšlehejte smetanu, kterou do smetanového krému vešlehejte. Touto směsí naplňte cukrářský sáček.
Upečený norský dort vyjměte z plechu a rozkrojte ho na půl. Jednu polovinu položte na servírovací tác a pokryjte ji smetanovým krémem.
Poznámka: Cukrářský sáček vám pomůže vytvořit na první polovině upečeného dortu ozdobné tvary ze smetanového krému.
Na smetanový krém položte druhou polovinu upečeného dortu a můžete servírovat.
Tip: Norský dort podávejte nakrájený na kousky.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Nejlepší recepty