Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Nadýchaný biskupský chlebíček z tvarohového těsta s rozinkami

4,2
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 20 minut
čas vaření Vaření: 40 minut

Nadýchaný biskupský chlebíček z tvarohového těsta s rozinkami - postup přípravy

Nejjemnější biskupský chlebíček, který jste kdy jedli, je připraven z vláčného těsta s přídavkem plnotučného tvarohu. Ten dodá dezertu nebeskou jemnost a spolu se sušeným ovocem tvoří nesmrtelnou kombinaci lahodných chutí.

Ingredience pro:
10 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Máslo nechte zteplat na pokojovou teplotu, aby změklo. Vložte ho do mísy, zasypejte cukrem a elektrickým šlehačem šlehejte asi 5 minut, dokud nezískáte nadýchanou pěnu. Pak k ní vyklepněte jedno vajíčko, přidejte tvaroh a znovu vyšlehejte do homogenní hmoty.




Do jiné misky nasypejte hladkou mouku, kterou jste předem proseli přes jemné sítko. K mouce přidejte špetku soli, osm gramů prášku do pečiva a vše vzájemně promíchejte.

Do tvarohové směsi přidejte asi jednu čajovou lžičku (případně podle chuti) vanilkové esence a ve třech až čtyřech dávkách zapracujte sypkou moučnou směs. Zadělejte hladké těsto.

Rozinky vložte do cedníku, v rychlovarné konvici uvařte vodu a ještě vroucí s ní přelijte rozinky, aby se spařily a vyplavily se z nich siřičitany použité při jejich sušení. Vyklepejte z rozinek co nejlépe přebytečnou vodu a přimíchejte je do těsta (případně můžete použít i jiné sušené či kandované ovoce).

Formu na biskupský chlebíček nebo na bábovku hojně vymažte máslem a vysypejte hrubou moukou nebo strouhankou. Vlijte do formy těsto a urovnejte jeho povrch špachtlí.

Troubu rozehřejte na 170 °C a dejte do ní péct biskupský chlebíček po dobu 30 až 40 minut. Zda je těsto propečené, vyzkoušejte zapíchnutou špejlí. Pokud je po vytažení suchá a bez zbytků těsta, máte dopečeno. Jestliže je špejle mokrá a ulpívají na ní kousky těsta, je třeba jej ještě dopéct.

Hotový moučník vytáhněte z trouby, nechte úplně vychladnout a opatrně vyklopte z formy. Celý povrch zasypejte přes sítko moučkovým cukrem a podávejte se šálkem voňavého čaje nebo kávy.

Dobrou chuť.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů