Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Hraběnčiny řezy

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 40 minut
čas vaření Vaření: 30 minut

Hraběnčiny řezy - postup přípravy

Hraběnčiny řezy jsou klasický starý moučník s jablky a strouhaným těstem. Vyzkoušejte osvědčený recept podle paní Vladimíry Bosákové.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Do mísy vložte změklou Heru, prosejte k ní hladkou mouku s práškem do pečiva a přisypejte cukr. Vyklepněte 4 vajíčka a oddělte bílky od žloutků. Bílky odložte na chvíli stranou a žloutky přidejte do mísy s ostatními přísadami. Vše důkladně promíchejte a vytvořte hladké a pevné těsto. Rozdělte ho v poměru 2:1.

2. KROK

Jednu třetinu těsta zabalte do pečicího papíru a vložte ho do mrazáku. Zbylé dvě třetiny těsta roztáhněte na velký obdélník a prsty ho vtlačte do plechu tak, aby kopírovalo dno i boky. Těsto pak rozpíchejte vidličkou.

3. KROK

Jablka oloupejte, zbavte je jadřinců a nastrouhejte je najemno. Přidejte k nim cukr, rozinky a nasekané vlašské ořechy. Přísady dobře promíchejte a rozložte směs do těstové „misky“ v plechu do rovnoměrné vrstvy.

4. KROK

Odložené bílky smíchejte s jednou lžící cukru a vše vyšlehejte do pevného sněhu, který rozetřete na jablečnou vrstvu v plechu. Vyndejte těsto z mrazáku, rozbalte ho a na hrubém struhadle ho nastrouhejte přímo na povrch koláče a případně ho rovnoměrně rozprostřete.

5. KROK

Připravený koláč v plechu vložte do trouby rozehřáté na teplotu 150 °C a pečte ho tak dlouho, dokud jeho povrch jemně nezrůžoví. Upečené řezy nechte vychladnout, nakrájejte je na kostky a podávejte.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů