Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Máslový koláč s broskvemi a vanilkou

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 20 minut
čas vaření Vaření: 28 minut

Máslový koláč s broskvemi a vanilkou - postup přípravy

Tímto jednoduchým dezertem potěšíte i ty, kteří sladkostem příliš neholdují. Sladkost dezertu totiž vyvažují mírně kyselejší broskve, které dodávají máslovému koláči také šťavnatost.

Ingredience pro:
1 plech
+ -

Těsto

Krém

Kuchařka
Kuchařka: Markéta Bieleszová
1. KROK

V míse vyšlehejte vejce s vanilkovým cukrem, olejem a cukrem. Jakmile se ingredience propojí, přidejte do směsi změklé máslo a mouku s kypřícím práškem. Následně uhněťte těsto, které rozdělte na dvě části. 

2. KROK

Jednu část těsta zabalte do potravinové fólie a vložte ji na 20 minut do mrazáku. Druhou část těsta rovnoměrně rozprostřete na dno dortové formy s výklopným dnem, kterou jste vymazali máslem. 

3. KROK

Broskve vyjměte z nálevu a nakrájejte je na drobné kousky. Připravte si hrnec, do kterého nalijte mléko, které smíchejte s vanilkovým cukrem, vaječným žloutkem, cukrem a kukuřičným škrobem. Hrnec dejte na plotnu a ingredience zahřejte. 

Poznámka: Směs při zahřívání neustále míchejte, aby se nepřipálila.

4. KROK

Jakmile směs zhoustne, potrvá to asi 3 minuty, odstavte ji z tepla a vmíchejte do ní smetanu ke šlehání. Do hrnce přidejte broskve a všechny ingredience zamíchejte. Směs s broskvemi poté rozprostřete po celé ploše těsta, které máte v dortové formě. 

5. KROK

Celou plochu krému zakryjte nadrobno nastrouhaným těstem, které jste vyndali z mrazáku. Na závěr máslový koláč s broskvemi posypte plátky mandlí a dezert pečte v předehřáté troubě na 180–200 °C po dobu 25 minut. 

6. KROK

Hotový koláč nechte chvíli vychladnout a poté z něj sejměte dortový ráfek. 

Poznámka: Koláč podávejte nakrájený na trojúhelníky posypané moučkovým cukrem.

7. KROK

Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.

8. KROK

Videopostup krok za krokem

9. KROK

Zdroj receptu: Fatto in Casa da Alba

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů