Kynutý plněný jablečný koláč zdobený ořechy - postup přípravy
Pokud hledáte recept na perfektní moučník plný ovocné chuti, rozhodně vyzkoušejte tento nadýchaný kynutý koláč s jablečnou náplní. Servírovat ho můžete samotný nebo ho doplňte šlehačkou, zakysanou smetanou či vanilkovou zmrzlinou.
Kynuté těsto
Jablečná náplň
Do vlažného mléka rozdrobte čerstvé droždí, poté do něj přisypte 1 lžíci cukru a 2 lžíce hladké mouky. Vše pečlivě promíchejte a nechte vzejít kvásek po dobu 30 minut.
Do mísy rozklepněte dvě vejce, přisypte do nich sůl, zbylý cukr a vanilkový cukr. Vše pečlivě pomocí metličky vyšlehejte a směs nalijte do mísy se vzešlým kváskem.
Směs promíchejte metličkou a přilijte k ní rozpuštěné vychladlé máslo. Poté ji opět promíchejte a přisypte do mísy větší část zbylé mouky.
Směs lehce promíchejte, přisypte do mísy zbytek mouky, přilijte slunečnicový olej a vypracujte hladké nelepivé těsto. Těsto vložte do mísy vymazané olejem a nechte ho kynout po dobu 1,5 hodiny na teplém místě.
Jablka omyjte a oloupejte je. Poté je zbavte jádřinců a nakrájejte je na malé kousky. Přendejte je do větší pánve, zalijte je vodou a přidejte k nim cukr.
Do pánve přidejte máslo a jablka vařte do úplného změknutí. Jakmile budou mít jablka kašovinou konzistenci, stáhněte je z ohně. Poté do nich přidejte špetku skořice a směs promíchejte.
Jablečnou směs přendejte na talíř, uhlaďte ji a nechte ji vychladnout. Kulatou formu pečlivě vymažte máslem a vysypte ji hladkou moukou.
Vykynuté těsto přendejte na pomoučenou pracovní plochu a propracujte ho. Poté ho rozdělte na dvě části a vypracujte z nich bochánky. Přikryjte je potravinářskou fólií a nechte je kynout ještě 5 až 10 minut.
Bochánek rozválejte do placky a tu přendejte do formy. Těsto pečlivě rozprostřete po celé formě včetně okrajů. Poté na něj rozetřete jablečnou náplň.
Zbylý bochánek opět rozválejte a přikryjte ním jablečnou náplň. Oba okraje těst pomocí prstů spojte, lehce je ohněte směrem dolů a poté je přitlačte ke krajům formy. Koláč zakryjte a nechte ho kynout ještě 30 minut.
Koláč potřete rozšlehaným vejcem a ozdobte ho polovinami vlašských ořechů. Poté ho přendejte do rozehřáté trouby a pečte ho po dobu 40 minut při teplotě 180 °С.
Koláč vyjměte z trouby a nechte ho vychladnout. Můžete ho ihned servírovat samotný, se šlehačkou, kysanou smetanou či vanilkovou zmrzlinou.
Tip: Do jablečné náplně můžete také přidat špetku muškátového oříšku a mletého badyánu.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.