Hrnková mramorovaná máslová bábovka - postup přípravy
Inspirujte se receptem na tuto hrnkovou mramorovanou máslovou bábovku, kterou připravíte pomocí jednoho malého triku. Doplnit ji můžete vanilkovou nebo karamelovou omáčkou.
Ingredience
Do mísy nasypte cukr a přidejte k němu vejce a změklé máslo. Poté směs vyšlehejte do nadýchané a hladké pěny po dobu 2 minut.
Do nadýchané pěny přisypte hladkou mouku a zalijte ji mlékem. Poté směs opět krátce vyšlehejte po dobu 1 minuty.
Do těsta přisypte kypřicí prášek do pečiva a opatrně a pomalu ho vmíchejte pomocí metličky. Poté polovinu těsta přelijte do druhé mísy.
Do jedné mísy přisypte kakao a pečlivě ho do těsta vmíchejte pomocí metličky. Do druhého těsta poté vmíchejte vanilkový cukr.
Formu o průměru 24×8 cm vymažte máslem a poté do ní vložte konec vymyté PET láhve dlouhé přibližně 8 cm. Střídavě na ni nalívejte vanilkové a kakaové těsto.
Jakmile bude forma plná, PET láhev opatrně vytáhněte. Bábovku poté vložte do předehřáté trouby na 180 °C a pečte ji po dobu 45 minut.
Před koncem pečení zapíchněte do těsta špejli, pokud bude po vytažení čistá, můžete bábovku vyjmout z trouby. V opačném případě ji ještě chvíli pečte a test opakujte.
Kraje bábovky obkružte nožem a vyklopte ji pomocí talíře. Poté ji nechte zcela vychladnout. Před podáváním ji bohatě posypte moučkovým cukrem.
Bábovku nakrájejte a servírujte ji se šlehačkou, zakysanou smetanou nebo vanilkovou či karamelovou omáčkou.
Tip: Do kakaového těsta můžete přidat také na kostičky nakrájenou čokoládu.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.