Velikonoční staročeská nádivka s kopřivami - postup přípravy
Na velikonoční tabuli by rozhodně neměla chybět klasická kopřivová nádivka s uzeným masem, kterou můžete vyzkoušet podle YouTube kanálu Vaříme s Mozkem. Její příprava není vůbec složitá a zvládne ji i úplný začátečník.
Ingredience
Uzené maso vložte do hrnce, zalijte ho vodou a poté ho uvařte do měkka. Mezitím nakrájejte rohlíky na kostičky o velikosti 1,5×1,5 cm.
Rozklepněte vejce a oddělte bílky od žloutků. Poté bílky vyšlehejte do tuhého sněhu. Následně nechte rozpustit máslo.
K rohlíkům nalijte mléko, rozpuštěné máslo, žloutky, sůl a směs pečlivě promíchejte. Uzené maso vyjměte z hrnce, nakrájejte ho kostičky a přidejte ho k rohlíkům.
Do směsi přidejte nasekanou hrst kopřiv nebo špenátu. Poté ji dochuťte mletým černým pepřem, muškátovým oříškem a důkladně vše promíchejte.
Do směsi postupně a pomalu vmíchejte ušlehané bílky. Poté pekáč o velikosti 30×20 cm vymažte olejem a vysypte ho hrubou moukou.
Nádivku přendejte do pekáče, rozprostřete ji po celé ploše. Poté ji vložte do předehřáté trouby na teplotu 170 °C a pečte ji 45 minut.
Upečenou nádivku vyjměte z trouby a nechte ji zcela vychladnout. Poté ji nakrájejte a můžete ji servírovat.
Pokud rádi pečete, přidejte se do naší FB skupiny Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Vaříme s Mozkem