Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Smetanový dort s jahodami

3,4
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 40 minut
čas vaření Vaření: 50 minut

Smetanový dort s jahodami - postup přípravy

Smetana a jahody. Kdo by tuhle kombinaci nemiloval! A když z těchto dvou věcí upečete dort, nemůže to být nic jiného než cesta do dezertového nebe. Tento dort v sobě kombinuje všechno, co můžete očekávat. Je chutný, jemný, svěží a navíc snadný a vytvořený jen z několika málo surovin. Ohromte svou rodinu i známé a upečte jim tuhle dobrotu.

Ingredience pro:
10 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Nejprve si dejte rozehřát troubu na 180 stupňů Celsia, dortovou formu vymažte a dno vyložte pečicím papírem. Příprava smetanového dortu s jahodami je totiž velmi rychlá a snadná.




Do hluboké mísy rozbijte tři vajíčka a pomocí šlehače nebo kuchyňského robotu je vyšlehejte do pěny. Během tohoto procesu začněte postupně přidávat krystalový a vanilkový cukr a pokračujte ve šlehání, dokud směs nezíská světlou a pěnivou konzistenci.

Přidejte smetanu a rostlinný olej a dále šlehejte elektrickým šlehačem střední rychlostí, dokud nezískáte hladkou řídkou homogenní směs světlé barvy. Do samostatné mísy nasypte mouku a smíchejte ji s práškem do pečiva. Důkladně obě přísady promíchejte, aby se spojily a pak je po lžících za stálého míchání přisypávejte do vaječné směsi. Zadělejte hladké řidší těsto.

Čerstvé jahody, nejlépe z vlastního záhonku, pečlivě očistěte od zbytků hlíny a omyjte pod čistou tekoucí vodou. Odstraňte zelené stopky. Polovinu množství jahod rozkrájejte na malé kostky a druhou polovinu jenom překrojte napůl.

Do připravené dortové formy nalijte zhruba poloviční množství připraveného těsta a pomocí špachtle vyrovnejte jeho povrch. Na ten pak náhodně vyskládejte nadrobno nakrájené jahody. Tuto jahodovou vrstvu překryjte vrstvou zbylého těsta, opět vyrovnejte a na celý povrch dortu rovnoměrně vyskládejte rozpůlené jahody plochým řezem dolů.

Formu s dortem vložte do rozehřáté trouby zhruba na 50 minut. Přesná doba pečení závisí na specifických vlastnostech vaší trouby. Vyzkoušejte proto, zda je dort upečený, pomocí zapíchnuté špejle.

Když je dort hotový, vyndejte ho z trouby a nechte zvolna vychladnout. Nožem ořízněte vnitřní obvod dortu od bočních stěn formy a opatrně ho vyklopte  na tác nebo talíř. Povrch dortu nakonec posypejte moučkovým cukrem a podávejte se šálkem dobré kávy nebo čaje.

Přejeme vám dobrou chuť.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů