Domácí věnečky z odpalovaného těsta s krémem - postup přípravy
Neexistuje snad nikdo, kdo by si rád nepochutnal na nadýchaných domácích věnečcích s lahodným krémem. Tento recept vám pomůže připravit ten nejlepší dezert, a to jednoduše a rychle.
Těsto
Krém
Nejprve si připravte odpalované těsto. Ve větším hrnci smíchejte studenou vodu se změklým máslem a solí a na plotně se střední teplotou směs přiveďte k varu.
Do hrnce přisypte mouku, snižte teplotu na minimum a za stálého míchání směs odpalujte, dokud nevznikne hladké těsto. Poté hrnec odstavte z tepla a nechte jej 3 minuty chladnout.
Poté do těsta vlijte najednou všechna vejce a šleháním je s těstem důkladně propojte.
Tip: Použijte vejce o střední velikosti. Pokud by byla vejce moc velká, museli byste přidat více mouky. Naopak, pokud by byla moc malá, bylo by potřeba přidat více vody.
Poznámka: Během šlehání se směs stane trochu řidší. Toho se nelekejte. Následným šleháním znovu získá hutnější strukturu.
Hotové těsto vložte do cukrářského sáčku s ozdobnou hlavicí a na plechu vyloženém pečicím papírem vytvořte ozdobné věnečky, jaké jsou ukázány níže ve videu.
Tip: Před položením pečicího papíru plech trochu navlhčete vodou – papír na plechu bude lépe držet.
Konce věnečků přilepte pomocí mokrého prstu, aby se během pečení nepřipalovaly. Následně dezert pečte v předehřáté troubě na 240 °C po dobu 10 minut. Poté teplotu snižte na 180 °C a pečte dalších 18–20 minut, dozlatova.
Tip: Během pečení troubu neotvírejte, protože by mohly domácí věnečky splasknout.
Ještě teplé věnečky horizontálně přeřízněte na polovinu a připravte si krém, kterým je naplníte.
Ananas sceďte, vložte jej do robota a rozmixujte jej do hladka. Ananasovou šťávu přelijte do misky, kde ji smíchejte s pudinkovým práškem Zlatý klas. Směs přelijte do rendlíku, přidejte k ní rozmixovaný ananas a vše přiveďte k varu – potrvá to přibližně minutu.
Od bodu varu vařte směs 5 minut. Poté rendlík položte do studené vodní lázně a za občasného míchání nechte směs vychladnout. Mezitím vyšlehejte smetanu do tuha.
Tip: Pokud chcete, aby byla smetana sladší, přidejte do ní cukr dle vlastní chuti.
Poznámka: U tohoto receptu byla použitá rostlinná smetana Vitala. Můžete však použít i živočišnou smetanu – s tou však bude krém méně tuhý.
Vyšlehanou smetanu vmíchejte do vychladlé směsi s ananasem a vytvořte krém, kterým naplňte cukrářský sáček s ozdobnou hlavicí. Krém naneste na spodní část věnečku a přiklopte jej jeho horní částí. Postup opakujte u všech kusů dezertu.
Tip: Domácí věnečky podávejte posypané moučkovým cukrem.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: LiViera Desserts