Rychlé kompotované jahody s cukrem - postup přípravy
Připravte si kompotované jahody podle jednoduchého, rychlého a téměř 50 let starého tradičního receptu. Díky tomuto postupu můžete mít jahody po ruce až 1 rok.
Ingredience
Jahody ve větší míse zalijte vodou, důkladně je properte a odřízněte z nich zelené části. Následně jahodami naplňte připravené sterilizované sklenice.
Poznámka: Sterilizace sklenic je důležitá, aby nedošlo ke znehodnocení jejich obsahu bakteriemi.
Sklenice naplňte tak, aby vrstva jahod končila přibližně 2 cm pod víčkem sklenice. Do každé sklenice nasypte 2 lžíce cukru a jahody zalijte vroucí vodou tak, aby byly zcela ponořené.
Poznámka: Jahodami můžete naplnit jakkoliv velké sklenice. Pro tento recept byly použity sklenice o objemu 500 ml.
Sklenice uzavřete a vložte je do hrnce, jehož dno jste vyplnili čistou utěrkou. Do hrnce vlijte vroucí vodu přibližně do výšky poloviny sklenic a jahody vařte 15 minut.
Následně sklenice z hrnce vyjměte, protřepejte je, aby se rozpustil všechen cukr usazený na dně, obraťte je víčkem dolů a nechte je volně vychladnout pod utěrkou.
Poznámka: Kompotované jahody skladujte na tmavém a chladném místě. Při správném skladování vydrží ovoce až 1 rok.
Pokud hledáte inspiraci na zavařování, přidejte se do naší FB skupiny Sezónní recepty, zavařování.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Nur’un Yemek Tarifleri 2