Velkonoční salát à la králík - postup přípravy
Pokud budete mít o Velikonocích hosty nebo chcete zajímavě ozdobit tabuli, můžete udělat salát ve tvaru králíka nebo zajíčka. Stačí si s ním jen trochu pohrát a výsledek je úžasný.
Na salát
Na ozdobu
Uvařte si dopředu si brambory ve slupce. Taktéž si předem hovězí maso doměkka a vejce natvrdo, která po zchlazení oloupejte. Maso nakrájejte na malé kousky. Poté nakrájejte kyselou okurku, salátovku, cibuli a brambory na kostičky a vše dejte do mísy. Oddělte bílky od žloutků a ty nastrouhejte do mísy, pak přistrouhejte tvrdý sýr. Přidejte majonézu, dle chuti osolte a vymíchejte salát, musí být dost lepkavý, ale ne tekutý.
Připravte si delší tác a dejte na něj salát. Zhutněte ho a vytvarujte z něj králíka s hlavou, packami a ocasem. Pak vše uhlaďte a povrch králíka potřete majonézou. Nastrouhejte bílky a pokryjte jimi povrch králíka.
Z rozříznuté olivy vystřihněte oči a nalepte je na místo, stejně tak vytvarujte nos a tlamu z kousků sušené švestky. Z košťálu čínského zelí vystřihněte pár dlouhých proužku a zabodněte je do salátu jako vousky. Poté vystřihněte uši i s bodcem, aby držely v salátu, a zabodněte je do hlavy. Nakonec kolem králíka rozložte listy zeleného salátu a podávejte.
Pokud máte svůj oblíbený recept ze studené kuchyně, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Studená kuchyně: Saláty, pomazánky a další.
Videopostup krok za krokem