Domácí kynuté škvarkové pagáče - postup přípravy
Domácí škvarkové pagáče jsou nadýchané, křupavé a můžete je navíc dochutit oblíbenými sezamovými semínky nebo sýrem. Pokrm se skvěle hodí jako slaný dezert.
Ingredience
Nejprve si připravte kvásek tak, že v mléce rozpustíte čerstvé droždí a necháte ho aspoň 3 minuty bobtnat. Zatím do mísy od robota vsypte mouku, vlijte rozpuštěné sádlo, vsypte sůl, pepř a vlijte kvásek.
Tip: Aby v těstu nevznikly hrudky a ingredience se lépe propojily, mouku před použitím prosejte.
Mísu vložte do robota a ingredience nechte vymíchat do hladkého těsta, které posypte trochou mouky a zakryjte čistou utěrkou. Těsto nechte na teplém místě kynout 1–2 hodiny.
Škvarky rozmixujte dohladka a odložte je bokem. Vykynuté těsto vyválejte na plát o výšce 0,5 cm a celý jeho povrch pomažte rozmixovanými škvarky.
Těsto následně složte na třikrát na polovinu tak, jak to můžete vidět ve videu níže a dejte ho chladit aspoň na 30 minut do lednice.
Poznámka: Těsto nemusíte chladit, ale práce s ním bude obtížnější. Díky vychlazení totiž škvarková náplň ztuhne a nebude při práci s těstem vytékat.
Těsto vyválejte na pomoučeném vále na plát o výšce 0,5 cm, znovu ho přeložte na poloviny, jako jste to dělali poprvé. Postup opakujte celkem 3x.
Poznámka: Díky překládání se škvarková náplň důkladně zapracuje do těsta.
Nakonec těsto přeložte jen jednou na polovinu a vyválejte ho tak, abyste získali plát o výšce 2 cm. Následně z těsta vykrojte kulaté bochánky, které odkládejte na plech vyložený pečicím papírem.
Tip: Pomocí kráječe na brambory a zeleninu vytvořte na povrchu každého pagáče malé čtverečky, díky kterým získají zajímavý vzhled.
Povrch bochánků potřete rozšlehaným vejcem a pokrm pečte v předehřáté troubě na 200 °C po dobu 25 minut, dozlatova.
Poznámka: Doba pečení závisí na výkonnosti vaší trouby.
Domácí škvarkové pagáče servírujte ke snídani, ale také jako slaný dezert, který můžete servírovat k čaji.
Tip: Povrch pokrmu můžete ozdobit sezamovými semínky nebo nastrouhaným sýrem.
Pokud rádi pečete, přidejte se do naší FB skupiny Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Viktor Nagy