Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Pravé americké doughnuty neboli koblihy s dírou

5,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 110 minut
čas vaření Vaření: 15 minut

Pravé americké doughnuty neboli koblihy s dírou - postup přípravy

Americké koblihy neboli doughnuty už expandovaly po celém světě a není divu. Je to totiž fenomenální dobrota z nadýchaného a neuvěřitelně vláčného těsta, která nadchne úplně každého, kdo ji ochutná. Doughnuty z obchodu ale nejsou to pravé ořechové. Kromě toho, že řetězce těsto šidí, jsou koblihy nejlepší, když jsou čerstvě upečené a s křupavou kůrčičkou. A to nevychytáte, ani když budete ráno stepovat před Kauflandem.

Ingredience pro:
9 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková
1. KROK

Do hluboké mísy nasypejte hladkou mouku, přisypte k ní jednu polévkovou lžíci sušeného droždí, dvě lžíce cukru, půl čajové lžičky soli a ostrouhejte kůru z jednoho citrónu. Vyklepněte a rozšlehejte vidličkou jedno vajíčko. Poté jej přidejte k ostatním ingrediencím. Všechny přísady pak stěrkou promíchejte. Postupně přilévejte mléko a zadělejte husté těsto.

2. KROK

Poté, co přidáte veškeré mléko, pokračujte v hnětení ručně. Když těsto získá soudržnou konzistenci, přidejte k němu jednu polévkovou lžíci másla a pokračujte v hnětení, dokud těsto není pružné a nepřestane se lepit na ruce i na stěny misky. Nalijte si do dlaně trochu rostlinného oleje, potřete jím povrch těsta i stěny misky, kterou zakryjte přilnavou potravinářskou fólií a čistou bavlněnou utěrkou, a nechte těsto na teplém místě stát a kynout po dobu jedné hodiny.

3. KROK

Po hodině kynutí těsto zhruba zdvojnásobí svůj objem. Vyklopte ho na pomoučenou pracovní plochu a znovu ho rukama mírně propracujte. Rozprostřete kouli těsta do placky, kterou rozválejte na plát o síle kolem půl centimetru. Velkým kulatým vykrajovátkem, anebo hrdlem velkého hrnku vykrájejte z těsta kruhy a uvnitř nich ještě vykrojte menším kroužkem střed. Vyskládejte koblihy na plech vystlaný pečicím papírem, zakryjte je čistou utěrkou a nechte dalších 30 minut kynout.

4. KROK

Rozehřejte velkou pánev s vyšší vrstvou rostlinného oleje, a když je horký, vložte do něj vykynuté koblihy smažit po obou stranách dozlatova. Během smažení se krásně nafouknou. Jakmile jsou zlatavé z obou stran, odstavte je z pánve a položte je na tácek vyložený papírovými utěrkami, abyste odsáli veškerý přebytečný tuk po smažení. Hotové koblihy obalte v cukru a podávejte. 

5. KROK

Videopostup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů