Tlačené koláče z kynutého těsta s drobenkou - postup přípravy
Tlačené koláče, podle paní Petry Balcarkové, jsou jednoduché na přípravu a z jedné dávky těsta upečete až 3 plechy dezertu. Koláče jsou vhodné k snídani i na oslavy.
Těsto
Náplň
Drobenka
Na potření
Ve větší míse smíchejte oba druhy mouky, mléko, cukr, droždí, sůl, olej a vejce. Z ingrediencí vypracujte těsto, které přikryjte čistou utěrkou a nechte ho 40–60 minut kynout na teplém místě.
Poznámka: Místo utěrky můžete mísu zakrýt potravinovou fólií.
Zatímco těsto kyne, připravte náplň. V míse smíchejte tvaroh s vejci, cukrem, vanilkovým cukrem, citronovou kůrou a mlékem. Jakmile se ingredience spojí, odložte je bokem a v jiné míse vytvořte drobenku.
V misce smíchejte hladkou mouku, s cukrem, vanilkovým cukrem a máslem. Másla použijte tolik, aby byla směs hrudkovitá.
Poznámka: Někdo má rád více drobenky, jiný méně. Množství ingrediencí je orientační. Při výrobě drobenky platí obecné pravidlo poměru 1:1:2 (díl másla, díl cukru a 2 díly polohrubé mouky).
Po vykynutí těsto znovu prohněťte a rozdělte ho na stejně velké kuličky. Každou z nich vyválejte na placku, kterou naplňte tvarohovou směsí, těsto uzavřete a položte na plech vyložený pečicím papírem.
Poznámka: Postup opakujte u všech částí těsta, které nechte na plechu 15 minut kynout.
Po vykynutí v každé části těsta udělejte důlek, který naplňte povidly. Okraje každého koláče potřete rozšlehaným vejcem smíchaným s mlékem a do jejich středu vtlačte drobenku.
Tip: K vytvoření důlků můžete použít rovné dno sklenice nebo naběračku či lžíci.
Tlačené koláče pečte v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 20 minut, do růžova.
Poznámka: Doba pečení závisí na výkonnosti vaší trouby, proto je kontrolujte, aby se nespálily.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.