Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Jednoduché palačinky bez vajec

3,4
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 15 minut
čas vaření Vaření: 15 minut

Jednoduché palačinky bez vajec - postup přípravy

Správné těsto na palačinky je zárukou dokonalého výsledku. V našem případě klademe důraz na jednoduchost. Z pár surovin lze vytvořit známou pochoutku, která je dokonce zcela bez vajec. Pochutnají si tak třeba i vegani.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková
1. KROK

Nejprve vložte do mísy všechny sypké ingredience. Tedy mouku, cukr, vanilkový cukr a také špetku soli. Důkladně je promíchejte a postupně zalívejte minerální vodou. Bublinky jsou v tomto případě velmi důležité, protože vám pomohou těsto dokonale provzdušnit. Palačinky tak budou dokonale nadýchané a vláčné.

2. KROK

Postupně zalívejte minerální vodou a šlehejte metličkou, nebo klasickým ručním šlehačem. Důležité je vytvořit nadýchané tekuté těsto, kde nebudou hrudky. Pokud je to třeba, přilijte ještě trochu vody, abyste těsto zředili. Pokud se vám naopak zdá příliš řídké, je možné vmíchat do těsta ještě trochu mouky. Když jste s těstem spokojeni, přelijte ho přes cedník, abyste zachytili případné poslední hrudky, které v těstě zůstaly. Na závěr vmíchejte olej a nechtě těsto pár minut odpočinout.

3. KROK

Pánev položte na sporák a nechte ji rozehřát. Ideální je pánev na palačinky, ale postačí i ta běžná. Důležité je, aby dobře držela teplo a byla nepřilnavá. Do horké pánve nalijte olej a nechte ho rozehřát. Následně nalijte sběračkou první dávku těsta. Mělo by se dostat až do krajů a vytvořit kulatou palačinku, která by zároveň neměla být příliš vysoká. Palačinku z jedné strany smažte několik minut. Když má hotové okraje, je připravena na otočení.

4. KROK

Pomocí obracečky palačinku otočte a smažte z druhé strany. Pokud máte dobrou pánev a troufáte si, můžete ji obrátit i nadhozem, bez použití obracečky. Po usmažení palačinku položte na talíř s vrstvou kuchyňských papírových utěrek, které z palačinky vytáhnou přebytečný tuk. Ve smažení pokračujte až do spotřebování zbytku těsta. Následně jsou palačinky hotové, připravené k namazání buď sladkou, ale také slanou náplní. V takovém případě ale doporučíme při chystání těsta ubrat vanilkový cukr.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů