Zavařený salát z 5 druhů zeleniny - postup přípravy
Zavařený salát vám umožní pochutnávat si na čerstvé zelenině po celý rok, aniž by ztratila své výživové hodnoty. Výhodou salátu je jeho trvanlivost a skvělá chuť.
Ingredience
Okurky omyjte, odkrojte z nich okraje, které nebudete používat a nakrájejte je na kolečka. Na proužky nakrájejte také papriky, z kterých předem odstraňte semeníky.
Nyní na proužky nakrájejte cibuli a na plátky oloupané stroužky česneku. Rajčata omyjte a odstraňte z nich stopky a nakrájejte je na plátky. Veškerou nakrájenou zeleninu smíchejte v jedné větší míse a přidejte k ní nasekanou petrželku.
Zeleninu a bylinky zalijte olejem, zasypte solí a vše důkladně promíchejte. Poté salát nechte 1 hodinu odpočívat. Po této době salátem, včetně nálevu, naplňte sterilizované sklenice, které uzavřete víčky a vložte do hrnce se dnem vyloženým utěrkou.
Do hrnce nalijte vodu do ¾ výšky sklenic a vařte ji při 70 °C po dobu 40 minut. Sklenice se zavařeným salátem vyjměte, otevřete a do každé z nich vsypte 1 lžičku cukru a vlijte 1 lžičku octa.
Sklenice znovu pevně uzavřete a nechte je volně chladnout.
Tip: Zavařený salát můžete servírovat jako svačinku nebo přílohu k hlavnímu jídlu.
Pokud hledáte inspiraci na zavařování, přidejte se do naší FB skupiny Sezónní recepty, zavařování.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Moje kuchyně Tanja