Sterilované cuketové plátky s mrkví - postup přípravy
Sterilované cuketové plátky vám umožní užívat si chuť čerstvé zeleniny až několik měsíců. Můžete je servírovat jako přílohu k hlavnímu jídlu nebo je vložit do salátů.
Ingredience
Nálev
Z cuket odřízněte okraje, které nebudete potřebovat. Poté z cukety, pomocí struhadla, vytvořte tenké plátky. Na tenké nudličky nastrouhejte také oloupanou mrkev a začněte s plněním sterilizovaných sklenic.
Do každé sklenice vložte stroužek česneku, 5 kuliček pepře, 2 kuličky nového koření, 5 snítek petrželky, jednu nastrouhanou mrkev a plátky ze dvou cuket, které srolujte do ruličky.
Poznámka: Zeleninu a bylinky vrstvěte tak, jak to můžete vidět ve videu níže.
Nyní připravte nálev. Do hrnce nalijte vodu, vsypte do ní cukr, sůl a ingredience zamíchejte. Nálev přiveďte k varu (potrvá to přibližně 3–4 minuty), poté do něj přidejte ocet a okamžitě ho odstavte z tepla. Marinádu nechte vychladnout a následně jí naplňte zavařovací sklenice.
Sklenice volně uzavřete víčky a vložte je do hrnce se dnem vyloženým utěrkou. Do hrnce nalijte vodu až po víčka a zavařujte 5 minut. Poté sklenice vyndejte, víčka pevně utáhněte a sterilované cuketové plátky nechte volně chladnout dnem vzhůru.
Tip: Pokrm vám vydrží nejdéle, když ho budete skladovat na temném a chladném místě. Po otevření sklenice její obsah co nejrychleji zkonzumujte. Do té doby cukety uchovávejte v lednici.
Pokud hledáte inspiraci na zavařování, přidejte se do naší FB skupiny Sezónní recepty, zavařování.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Вкуснейшн с Lana ilanavi