Domácí meruňkové knedlíky s mandlemi - postup přípravy
Domácí meruňkové knedlíky můžete servírovat jako sladký hlavní chod i dezert. Pokrm, podle receptu paní Jany Podolákové Burkartové, zvládnou i začátečníci.
Ingredience
Zdobení
Nejprve vytvořte kvásek smícháním teplého mléka, droždí, cukru a trochy mouky. Mouku se solí, vaječným žloutkem a olejem smíchejte dohromady a poté do těsta vmíchejte kvásek.
Poznámka: Díky přidanému oleji je těsto jemnější a nelepí se.
Z ingrediencí uhněťte těsto, které nechte kynout 40 minut na teplém místě pod utěrkou. Zatím omyjte, vypeckujte a na poloviny nakrájejte meruňky. Z těsta následně odebírejte stejně velké kousky, z kterých vytvořte placky.
Každou placku naplňte polovinou meruňky, těsto uzavřete a vytvarujte z něj knedlík, který nechte kynout dalších 20 minut. Postup opakujte i u zbytku ingrediencí.
Domácí meruňkové knedlíky vařte v páře po dobu 7 minut a poté je servírujte polité rozpuštěným máslem a posypané moučkovým cukrem.
Poznámka: Máslo rozpustíte jednoduše v mikrovlnné troubě během 3 minut. Během této doby máslo promíchejte.
Tip: Knedlíky můžete polít také směsí meruňkového rozvaru a bezinkové šťávy a posypat je mletými mandlemi a strouhaným perníkem.
Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.