Madarica aneb Chorvatský vrstvený čokoládový dezert - postup přípravy
Své vaření můžete nyní rozšířit o lahodný tradiční chorvatský dezert Madarica, který je plný jemné čokolády. Vhodný je ke kávě i čaji a zvládnou ho připravit i začátečníci.
Korpus
Krém
Poleva
Mouku smíchejte s kypřicím práškem do pečiva, zakysanou smetanu, máslem, cukrem a vejci.
Tip: Místo másla můžete použít margarín.
Z ingrediencí uhněťte hladké těsto, které rozdělte na 6 stejných kousků. Z každého kousku vytvořte bochánek, který vyválejte na plát o výšce 0,5 cm. Okraje plátu zarovnejte tak, abyste získali obdélníkový tvar.
Tip: Při tvarování plátů se inspirujte postupem níže ve videu. Důležité je, abyste vytvořili stejně velké pláty těsta o stejném tvaru.
Každý plát pečte na plechu vyloženém pečicím papírem v předehřáté troubě na 170 °C po dobu 5–8 minut. Během pečení vytvořte krém.
Mouku smíchejte s cukrem a polovinou množství mléka. Zbývající mléko vlijte do hrnce a zahřívejte ho 1–2 minuty. Poté hrnec odstavte z tepla, vmíchejte do něj směs s moukou a hrnec položte zpět na sporák.
Do směsi vmíchejte čokoládu s máslem nebo margarínem a vzniklým krémem potřete každý plát upečeného těsta, které ukládejte na sebe.
Poznámka: Vrstvení byste měli ukončit plátem těsta, které zakryjte pečicím papírem a zakryjte prkénkem, které dezert zatíží.
Dezert vložte přes noc do lednice a na druhý den vytvořte polevu. V míse smíchejte čokoládu s olejem, kterou rozpusťte v mikrovlnné troubě – potrvá to asi 3 minuty.
Čokoládou polijte celý dezert a vložte ho na několik hodin do lednice, dokud poleva neztuhne.
Tip: Dezert Madarica podávejte nakrájený na kousky. Před krájením nechte dezert stát v pokojové teplotě asi 10 minut. Díky tomu poleva nepopraská.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Natašine Slastice